На Еверест: Задръстване от алпинисти по пътя към върха

Природа

Алпинисти чакат да преминат през ледопада Кхумбу - един от най-опасните участъци по пътя към Еверест.
Снимка: Mark Fisher/Fisher Creative, National G...
Алпинисти чакат да преминат през ледопада Кхумбу - един от най-опасните участъци по пътя към Еверест. Снимка: Mark Fisher/Fisher Creative, National Geographic

Галерия | На Еверест: Задръстване от алпинисти по пътя към...

Вижте 5 снимки

от Freddie Wilkinson National Geographic

Катманду, Непал

В понеделник миналата седмица 62-годишният адвокат от Боулдър, Колорадо , Кристофър Кулиш, почина в лагер 4 на 7924 метра н.в., след като покори Еверест. Според братът на Кулиш първоначалната оценка сочи, че Кулиш е починал от сърдечен арест, а не от височинна болест.

Смъртта му прави броят на жертвите на връх Еверест за този сезон 11, а общо за Хималаите - 21. Остават още няколко дни до края на катераческия сезон, който приключва с настъпването на мусоните някъде през първата седмица на юни. Това означава, че може да има и още жертви.

Топящият се лед на Еверест разкрива телата на загинали алпинисти

Вижте повече

Топящият се лед на Еверест разкрива телата на загинали алпинисти

Връх Еверест е най-високият в света и затова е и най-популярната дестинация за екстремни спортисти и приключенци. Над 4 800 души вече са покорили високия 8...

Снимка, направена миналата седмица от непалския катерач Нирмал Пуржа Магар, показа върволица от стотици катерачи, чакащи за върха – всички те се опитват да се възползват от тесния прозорец добро време. Снимката се разпространи светкавично и разпали спорове за това дали планината не е прекалено пренаселена и дали големият брой жертви не се дължи на многото катерачи. Повечето от водачите и клиентите на снимката вече са напуснали базовия лагер и тепърва ще разказват своите истории.

От друга страна канадският кинематограф Елиа Сайкали пусна следното съобщение в Instagram: „Не мога да повярва на това, което видях там горе. Смърт. Избиване. Хаос. Редици чакащи хора. Мъртви тела по пътя и в палатките на лагер четири. Хора, които се опитвах да убедя да не се качват, загинаха. Имаше хора, които влачеха надолу. Прескачахме тела. Всичко, което четете в сензационните заглавия се случи в нощта на нашето изкачване.“ По-късно част от това съобщение е изтрито.

Трудно ли е да качиш Еверест?

Вижте повече

Трудно ли е да качиш Еверест?

Какво е по-трудно от това да изкачиш Еверест? Да накараш катерачите отново да го уважават.

Други коментари са по-малко емоционални: „Сякаш чакахме за лифта в някой препълнен ски курорт“, казва Дърк Колинс, режисьор, който работи за National Geographic Society. „Изнервящо, но предимно досадно. Човек не си представя да чака на опашка, за да изкачи Еверест“.  Екипът на National Geographic Society възнамерява да качи върха, но се отказва, поради тълпите.

„Тази история просто не е вярна“, казва американецът Бен Джоунс, водач на Alpine Ascents International. „Никой от загиналите, за които зная, не е починал, защото е чакал на опашка…В повечето случаи е въпрос на вземане на решения.“ Джоунс помага на групата си да изкачи върха на 23 май, денят след заснемането на въпросната снимка. „Имаше двама, които бавеха редица от 50 човека. Това беше единствения проблем, който имахме“, казва той. „Те не се движеха, но не пускаха и останалите“. Според изчисленията на Джоунс това е забавило останалите с около два часа. „Чакахме двама души да се придвижат, а те стояха на едно място“, продължава Джоунс. В пост блогърът Алън Арнет изчислява, че пет от 11-те смъртни случая този сезон на Еверест вероятно са били свързани с многото хора.

Все повече неопитни тръгват за „трофея” Еверест

Вижте повече

Все повече неопитни тръгват за „трофея” Еверест

Еверест е най-големият трофей за планинарите, но се забелязва увеличаване на броя на неопитните планинари, които поемат големия риск да стигнат до покрива на света.

„Ако продължаваш към върха, когато нямаш достатъчно кислород да се върнеш, това е лошо вземане на решение“, казва водачът Ерик Мърфи. „Когато седим и чакаме, намаляваме притока на кислород, за да сме сигурни, че няма да ни свърши на слизане“, казва Мърфи, описвайки как екипът му успява да запази бутилка кислород за най-високите части на планината. Според Мърфи бавно придвижващите се редици са проблем най-вече на организация. „Ако бавните катерачи имат шерпа с тях, този шерпа трябва да каже: да отстъпим встрани, да починем и да пуснем останалите да минат“, казва той.

Друг проблем, който влияе върху броя катерачи в планината, е свързан с прогнозата за времето. По принцип има 10-15 дни сравнително спокойно време през май, когато катерачите могат да се опитат да изкачат върха. Този сезон част от циклона „Фани“ порази Хималаите през първата седмица на май и това забави с няколко дни екипът шерпи, които поставят фиксирани въжета, с чиято помощ се изкачва върха. Около 19 май времето се променя напълно и един от най-подходящите дни в прогнозите, 24 май, внезапно става най-лошия. Прогнозите са за ветрове със скорост над 96 километра в час и много експедиции преместват изкачването си за 22 и 23 май.

Галерия | Как се живее в базовия лагер на Еверест?

Вижте 9 снимки

Официалните данни за 2019 г. още не са изнесени, но изглежда тази година ще се окаже рекордна по отношение на броя катерачи. Непалското правителство е издало рекордните 381 разрешителни, а разрешителните за изкачване на върха откъм Тибет са приблизително 140. В тази бройка не са включени шерпите, които работят в планината. Китай минимизира проблема с тълпите от тяхна страна, като издава далеч по-малко разрешителни.

Един от малкото елитни катерачи от непалска страна този сезон бе немският алпинист Дейвид Гьотлер, който се опита да изкачи върха без допълнителен кислород. Този стил следват професионалистите, но той увеличава вероятността от измръзвания и височинна болест и изисква перфектни метеорологични условия. Гьотлер в крайна сметка е принуден да се върне на около 200 метра преди върха - не поема риска да продължи, поради тълпите.

Галерия | Екипировката за Еверест: преди и сега

Вижте 15 снимки

Гьотлер разказва: „Мисля, че не е честно да отидеш на Еверест и да се оплакваш от тълпите и уменията на хората.  Същото се случва на Монблан и Матерхорн.  Ние, професионалистите, казваме на света колко е страхотно да се изследват тези места. Разбира се, че ще последват тълпи.“