На 7 януари християнската църква чества Св. Йоан Кръстител (Ивановден)

България

Този ден е отреден за най-великия от пророците. Този, който ревностно проповядва идването на Христос сред хората и дава Свето кръщение в река Йордан. Това е Йоан Кръстител (Йоан Предтеча).

На Ивановден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в лековитата и здравеносна сила на новата кръстена вода. Къпят се всички именници, къпят се младоженците, къпят се сгодените моми и ергени.

В българската традиция Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. На неговия ден младоженците гостуват на своите кумове, като носят кравай, баница, бъклица с вино и ракия, а кумовете ги посрещат с богата трапеза.

В Тракия се извършва обредно побратимяване на ергени и мъже, което се нарича хващане на аратлици. Ако трима другари искат да се побратимят, на Ивановден се събират последователно в дома на всеки от тях, като започват от най-възрастния. В дома му неговата майка ги посреща, като ги закичва с китка от бръшлян и чимшир, вързана с червен вълнен конец и златна паричка. След това ги благославя с думите: “ Оттук нататък с чимшир побратими да станете! Да не се карате и лоши думи да не си изричате! Да се обичате и уважавате като братя!” Този ритуал се повтаря в дома на всеки момък, придружен от обилна празнична гощавка (Р. Попов).

В Сакар децата, закърмени от една и съща жена или къпани в една и съща вода по време на кръщението си, се закичват с китки и стават побратими и посестрими. Женитбата между тях, както и между техните потомци, е забранена като при кръвно родство.

На 7 януари имен ден празнуват Иван, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна. На празника се приготвя обредна трапеза с варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Богоявление (Йордановден) е сред най-тържествените църковни празници

Вижте повече

Богоявление (Йордановден) е сред най-тържествените църковни празници

Богоявление (Йордановден) е един от най-тържествените църковни празници. Този ден е посветен на Светото кръщение на Исус Христос в река Йордан.