Музика с инструменти от лед

Цивилизация

В огромно иглу в норвежко село звучи рог и стопля публиката, която мръзне при минус 24 градуса, но на четиримата музиканти им е още по-студено, защото инструментите, на които свирят, са от лед.
© Снимка: AFP

Галерия | Музика с инструменти от лед

Вижте 3 снимки

Ксилофонът, клавесът (перкусионен инструмент) и духовите и струнните инструменти са старателно измайсторени от ледени блокове, изсечени от замръзнало езеро и сега са част от вкоченяващо пръстите изпълнение на 13-тия Леден музикален фестивал в планинското селище Финсе.

Проблемът е, че колкото по-дълго свирят музикантите, толкова по-неточно звучат инструментите им. Не е лесно да свириш на инструмент, който се топи по време на изпълнението, казва перкусионистът Тере Исунгсет, които е и създател на фестивала.

Екипиран с дебели вълнени ръкавици, той пълни с издишан топъл въздух ледения си рог, огрян от сини и тюркоазени светлини. До него певица с ангелски глас покрива устата си с шал, за да я топли, а басистът сваля ръкавиците си, за да дърпа струните на ледения си инструмент.

Фестивалът се провежда на 195 км. западно от Осло и не е за хора, непривикнали към смразяващия климат. Събитието се осъществява на 2 и 3 февруари в иглу, направено само от лед, а зрителите, облечени подходящо за мразовитото планинско време, седят на ледени пейки и се опитват да си топлят взаимно ръцете.

С напредването на вечерта член на музикалния състав надува дълъг духов инструмент, направен по подобие на австралийския дървен инструмент диджериду, който отеква наоколо.

„Има деликатна граница между изкуството и лудостта”, казва Емил Холба – фотограф, който работи във Великобритания и е член на екипа, и избухва в смях. „Нещата може да се объркат, инструментите да се счупят… публиката харесва чистотата, която излъчват”, добавя фотографът.

Преди време фестивалът се е провеждал в Гейло – ски курорт в централния планински регион на Норвегия. Но организаторите казват, че там времето е станало по-меко и затруднява изграждането на ледената инфраструктура и изработването на инструментите.

В търсене на гарантирано смразяващи температури, фестивалът се мести още по на запад от Финсе, на 30 минути с влак от Гейло. Заобиколен от планини, оформящи ледник, районът беше използван за създаване на снежната планета Hoth в началния епизод на филма от серията „Междузвездни войни” „Империята отвръща на удара”. В селото е имало тренировъчна база на антарктическата експедиция на британския изследовател Ърнест Шекълтън (1874-1922) и норвежкия му партньор Фритьоф Нансен (1861-1930). „Тук има нещо не от този свят…има магия”, казва Холба.

Подготовката на фестивала не е лесна задача. Нужна е седмица за построяване на иглуто, а ледът се доставя от 20 души. Големи ледени късове се изсичат от близкото езеро, а музикантите използват верижни триони, чукове и длета, за да издялат внимателно инструментите си. „Опитваме се да създадем нещо от почти нищо”, казва Исунгсет.

След фестивала някои инструменти отново се превръщат в нищо, но някои ледени творения оцеляват. Ако са в достатъчно добър вид, те се складират във фризер, за да се използват пак след година. /АФП