Мъртво море става все по-мъртво

Природа Околна среда

QASR EL YAHUD, Израел. Типичен ден на брега на река Йордан. Поклонници от цял свят слизат от туристическите автобуси.
© Снимки: MARCO ZORZANELLO

Галерия | Мъртво море става все по-мъртво

Вижте 11 снимки

от YARDENA SCHWARTZ National Geographic

Американска група се моли на мястото, на което в Библията пише, че е кръстен Иисус Христос. Група немски туристи пеят църковна песен. Рускини в бели роби се потапят в кафявите води на реката. Французойка налива две пластмасови бутилки с предполагаемата свещена вода, за да полее главите на бебетата по време на кръщене в родината си.

Разчетоха един от последните ръкописи от Мъртво море

Вижте повече

Разчетоха един от последните ръкописи от Мъртво море

Еврейският свитък хвърля светлина върху древните юдейски празненства.

Това, което много от тези религиозни туристи не знаят, е, че тази вода, в едно от най-свещените места за християнството, е замърсена от канализацията. Правителството е добре запознато с проблема, но единственото предупреждение е малък знак близо до паркинга, който гласи, че водата не е годна за пиене.

„Всичко това показва, че икономическите интереси са по-важни от общественото здраве“ – твърди Гидън Бромбърг, директор на EcoPeace Middle East, израелско-йорданско-палестинска екологична организация за укрепване на мира.

Галерия | Разделени води

Вижте 15 снимки

Според Министерството за защита на околната среда на Израел Мъртво море – най-ниската точка на Земята – намалява с 1,20 метра годишно. Дължината му от 48 километра е наполовина от това, което беше преди век. По водите на Галилейското езеро, по които според библейската легенда е вървял Иисус Христос, скоро може да се случи подобно съвременно чудо. Това е най-голямото езеро в Израел и отдавна е основният източник на сладка вода в страната. Но днес солеността му е най-високата, отчетена през последните 50 години и продължава да нараства.

Галерия | В Израел откриха най-старите останки на Homo sapiens,...

Вижте 5 снимки

Тези водоизточници са не само библейски места, свещени за милиарди хора по света, но и са от решаващо значение за оцеляването на хората, живеещи покрай тях. Те са се формирали в люлката на цивилизацията, много преди Клеопатра да се къпе в Мъртво море заради лечебните му сили. Мнозина се притесняват какво ще се случи с тази променлива част от света, ако водоизточниците продължават да намаляват.

Галерия | Защо Йордания мести кораловите си рифове

Вижте 2 снимки

Израел споделя тази вода с три съседни страни: Ливан, Сирия и Йордания.

Положението с питейната вода също е тревожно. До неотдавна Галилейското езеро беше основният източник на питейна вода в Израел. Но днес нивото му е най-ниското, отчетено през последните 20 години и няма да е трудно да се разходим по водата му. А тази година в езерото се появи нов остров.

Според изследване, публикувано в списание Science of the Total Environment, прекомерната употреба за селскостопански нужди е основната причина за изчерпването на Галилейското езеро. Йордания и Сирия също отклоняват вода от река Йордан, намалявайки дебита на Мъртво море.

Галерия | В търсене на истинския Иисус

Вижте 10 снимки

През 60-те и 70-те години на миналия век хотел Lido на брега на Мъртво море е предпочитана туристическа дестинация. Докато гостите му обядват и пият вино, вълните се надпреварват коя първа ще ги намокри. Но с течение на времето водата се отдръпва. Впоследствие през 80-те години на миналия век хотелът е принуден да затвори врати. Днес е изоставена, разпадаща се циментова фасада. Мъртво море е на около 1,6 километра от Lido и 39 метра по-ниско, отколкото в разцвета му.

Според Министерството за опазване на околната среда Мъртво море ще продължи да намалява с един метър годишно, докато достигне две трети от сегашния си размер. Министерството твърди, че 80% от това изчерпване се дължи на отклоняване на основния водоизточник река Йордан. Около 95% от тази отклонена вода обслужва домакинствата и земеделските региони на Йордания, Сирия и Израел.

Църквата, където Иисус е хранил с хляб и риба, отвори врати

Вижте повече

Църквата, където Иисус е хранил с хляб и риба, отвори врати

Църквата в Израел, където според християните Иисус извършва чудото, нахранвайки 5000 души с пет хляба и две риби, отвори врати.

През последните 15 години Израел и Йордания са в преговори за план за изпомпване на вода от Червено море до Мъртво море. Така нареченият проект „Червено-мъртъв“ вече е договорен, но кога ще бъде изпълнен, е мистерия.

И все пак Бромбърг твърди, че гарантирането на водната сигурност в региона може да се окаже обединяващата причина за Сирия, Йордания, Израел и палестинците. „Това би могло да насърчи сътрудничеството поради съществуването на общ интерес. Ние всички сме в една и съща лодка и или потъваме заедно, или плуваме заедно.“