Мръсният въздух убива 5000 души всяка година в Западните Балкани

Околна среда

Хората, които живеят в страните от Западните Балкани губят средно по 1,3 години от живота си заради мръсен въздух. Сочи проучване от края на 2019 г.
© Снимка: БГНЕС

Общият брой на починалите преждевременно по тази причина достигат до 5000 човека годишно. Това заяви Майлинда Брегу, генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС). Информацията е публикувана в коментар, озаглавен „На климатичните промени им е необходима шенгенска виза”, съобщава МИА.

84 % от гражданите в региона възприемат климатичните промени като проблем, заяви Брегу, цитирайки проучване на Балкански барометър. 9 от 10 човека смятат, че замърсяването на въздуха е проблем на тяхната общност.

В същото време 32 % казват, че не са готови да използват екологични продукти. В доклада се посочва, че с 13 % е намалял броят на компаниите, предприели конкретни мерки за екологично производство. Брегу подчертава, че Сараево, Белград и Скопие са между десетте най-замърсени градове в света. През 2018 г. в този списък са попаднали 6 от градовете в Западните Балкани. Всичко това показва, че е време за незабавни действия в тази област по линия на регионалното сътрудничество. /БГНЕС