Може ли улавянето на въглерод да направи полетите по-екологични?

Околна среда

Американският превозвач United Airlines обяви, че възнамерява да стигне нула въглеродни емисии до 2050 г. Как е възможно? Отчасти като подкрепя технология наречена директно улавяне на въздуха, която изсмуква въглеродният диоксид от атмосферата.
Заводът на Climeworks в Хинвил, Швейцария
Снимка: GAETAN BALLY, Keystone/Redux
Заводът на Climeworks в Хинвил, Швейцария Снимка: GAETAN BALLY, Keystone/Redux

от Chloe Berge, National Geographic

Хората изхвърлят на 44 милиарда тона CO2 в атмосферата всяка година. Туризмът допринася с 8% за тези емисии, като полетите съставляват най-голямата част. По време на пандемията станахме свидетели как екосистемите спечелиха от забавянето на глобалната икономика, подхранвана основно от твърди горива.

Галерия | Как исландски учени превърнаха въглеродния диоксид в камък

Вижте 4 снимки

Традиционното закупуване на въглеродни компенсации може и да помага, но е трудно да се измери тяхното количествено влияние. Премахването на въглеродния диоксид  от атмосферата и складирането му в земята (един от методите е директно улавяне на въздуха (direct air capture (DAC))предлага по-конкретно решение.

Досега тази технология на отрицателни емисии бе ограничена само в научните кръгове, но нови инициативи имат за цел да включат и туристическата индустрия.

Специфичен вид въглеродно улавяне, DAC, е фокус на компании като швейцарската Climeworks. Модулни машини използват вентилатори, за да изтеглят въздуха в колектор, който улавя въглерода чрез филтър направен от органични съставки. Когато филтърът се напълни колекторът се затваря и загрява до 100 градуса по Целзий, освобождавайки чист въглероден диоксид. В завода на Climeworks в Хелисхейди, Исландия, съоръжението, наподобяващо космически лагер сред лунен пейзаж, въглеродът се комбинира с вода и посредством тръби се отвежда в почвата. Естествените базалтови образувания в земята реагират с въглерода и в рамките на няколко години го превръщат в камък.

 Учените бият тревога: най-тежки последици от 800 000 години насам!

Илън Мъск планира да даде 100 милиона долара на онзи, който изобрети най-добрата технология за намаляване на CO2

Вижте повече

Илън Мъск планира да даде 100 милиона долара на онзи, който изобрети най-добрата технология за намаляване на CO2

„Дарявам 100 милиона долара под формат на награда за най-добрата технология за улавяне на въглероден диоксид“, казва Мъска в туит и добави, че ще обяви подробностите...

При проектите на DAC, където уловеният въглероден диоксид не се съхранява в земята, той може да бъде рециклиран и използван отново като суровина. В завода на Climeworks в Хинвил например въглеродът се използва за наторяване на парници и за газиране на минерална вода.

Потенциалът на DAC в борбата с климатичните промени и да направи пътуванията по-устойчиви е обещаващ. Но не е панацея. Експертите се надяват той да работи в тандем с други форми за намаляване на въглеродните емисии.