Може ли паяк да убие и да изяде змия?

Природа

Въпросът може да звучи доста странно, но именно той е темата на ново проучване, публикувано в Journal of Arachnology. Отговорът е категорично да – експертите, провеждащи проучването остават удивени.

„Бях изненадан, че паяците ядат змии на всички континенти (с изключение на Антарктика)“, казва ръководителят на проучването Мартин Нифелер – арахнолог в Базелския университет, Швейцария. „Бях изненадан, че толкова много различни групи паяци могат да убиват и да ядат змии. Това доскоро не бе известно“, казва Нифелер.

Нифелер и колегата му от University of Georgia, специалистът по змии Дж. Уитфийлд Гибънс, претърсват цялата научна литература, както и социалните медии, новините и дори стари издания на National Geographic, и попадат на 300 случая на паяци, убиващи змии. Данните обхващат над 40 вида паяци и над 90 вида змии.

Както вероятно очаквате големите паяци, като тарантулите, са сред най-често нападащите влечуги. Но не те са шампионите. Семейство паяци, известни като Theridiidae, които включват черната вдовица и други подобни, са отговорни за улавянето на повече змии. Дори още по-интересно: повечето от регистрираните случаи не се случват в тропиците, а в Северна Америка

Проучването също така значително разширява знанието ни за хищничеството при паяците, което може да изиграе по-голяма роля в баланса на екоситемите, отколкото се смяташе досега, добавя Нифелер.

„Всички паяци по света взети заедно тежат около 25 милиона тона и убиват от около 400 до 800 милиона тона плячка годишно“, казва той. „За да разберем напълно ролята на паяците за баланса в природата е важно да вникнем в целия спектър на техните хранителни навици.“

Средно, змиите, убивани от паяци, са едва около 25 сантиметра дъги, но дори те са в пъти по-големи от размера на арахнидите.

В повечето случаи тези малки паячета изплитат изключително здрави мрежи, които често стигат до земята и впримчват нищо неподозиращите змии. След като вече са уловили змията паяците използват отровното си ухапване, за да парализират жертвата си, обвиват я в коприната си и ги изтеглят нагоре за вечеря.

Храносмилателните ензими втечняват меките части на змията, така както се случва и с мухите. После паякът започва да се храни, като понякога гощавката трае дни, дори седмици.

Могат ли паяците да изпълзят от прахосмукачката?

Вижте повече

Могат ли паяците да изпълзят от прахосмукачката?

„Това е много често задаван въпрос“, казва Райнхилд Портман, говорител на производителя на прахосмукачки Miele.