Може ли мобилният телефон да привлече мълния?

Природа Наука

След като в Москва мълния удари мобилния телефон на момче, докато то разговаря по време на буря, руски медии потърсиха мнение на експерти.
Yemen Weather / БГНЕС
Yemen Weather / БГНЕС

Алксандър Гинзбург, доктор на физико-математическите науки, заместник-директор на Института „Обухов” по физика на атмосферата към Руската академия на науките, отговаря:

"Какво е риск? Каква е вероятността, какви са щетите? Не съм сигурен, че мобилният телефон е по-опасен, отколкото велосипедът или щеката за ски или който и да е предмет, носен от човек. Това, в което е ударила мълнията, едва ли е било именно мобилният телефон. Просто мобилните телефони са много и хората ги държат около главата си. Това е случайност.

Мълнията удря отвреме навреме и за съжаление от това загиват и хора. Имах случай в центъра на Москва, тогава живеех в малка двуетажна къща, обкръжена от високи блокове, и въпреки това по някакъв начин в нашата къща падна мълния и изгоря новият компютър. А в другите апартаменти изгоряха телевизорите. Разбира се – има електричество в мобилния телефон - малко, но има. И като всяка електрическа мрежа, била тя и най-малката, е по-опасна, отколкото изолиран предмет. Ако ще сте по-спокойни, не говорете по мобилния телефон по време на буря”, завършва Гинзбург.

Колкото до момчето, ударено от мълния, както той разказва сам пред Life.ru, мълнията го ударила по ръката, но сега само главата го наболява. Според медиците момчето не е пострадало, то е в пълно съзнание и не се нуждае от специализирана медицинска помощ.

Вероятно става дума за непряко попадение на мълния или само на една част от мощния електрически поток. Отново по същото време мъж загина край брега на река, ударен от мълния. Край него пострадаха две жени. /БГНЕС

Подобни материали

На лов за мълнии