Може ли Facebook да отклони Нидерландия от екологичните ѝ цели?

Цивилизация

Новият център за данни на Facebook в малкия нидерландски град Зеволде, който все още е само проект, може да използва два пъти повече електроенергия от годишното потребление на целия град към момента.

Център за данни на Facebook в Игъл Маунтин (Eagle Mountain), Юта, САЩ.

Център за данни на Facebook в Игъл Маунтин (Eagle Mountain), Юта, САЩ.

© Източник: Deseret News

Технологичният гигант и собственик на някои от най-популярните социални медии Meta, предизвиква критики, отправени от екологичните организации в Нидерландия, поради опасенията, че планът за изграждането на нов център за данни в град Зеволде може да попречи на страната да следва своите екологични цели, свързани с климата.

Плановете, предвиждащи терен от 166 хектара за реализирането на строежа на центъра, бяха гласувани през декември от Общинския съвет на Зеволде (Zeewolde). Това може да даде зелена светлина за Meta да построи огромния център в близост до столицата Амстердам. Но положителният отговор на градския съвет все още не означава, че центърът ще бъде построен. Решението може да бъде обжалвано, а част от терена в парка Trekkersveld, предвиден за центъра, се управлява от Централната държавна агенция за недвижими имоти на Нидерландия, а не от градската община.

Какво количество електроенергия ще използва центърът за данни на Meta

Центърът за данни, който ще обслужва социалните медийни платформи на Meta, включително Facebook, Instagram и WhatsApp, ще използва приблизително 1380 гигаватчаса енергия годишно.

От компанията собственик на Facebook казват, че енергията ще идва само от възобновяеми източници. Но все пак центърът ще използва приблизително 10 % от цялото производство на вятърна енергия в страната, пише Euronews.

Освен притесненията, свързани с потреблението на електроенергия, центърът за данни ще заема плодородна земеделска земя, която ще бъде унищожена, казват местни еколози.

„Горди сме, че проектираме, изграждаме и управляваме някои от най-устойчивите центрове за данни в света. През 2020 г. постигнахме нетни нулеви емисии за нашите операции и си поставихме нова амбициозна цел - да достигнем нетни нулеви емисии до 2030 г.“, казва говорител на Meta пред Euronews Green.

„Също така сме ангажирани да подкрепяме всички наши операции със 100 % възобновяема енергия и ще работим със заинтересованите страни, за да внедрим нови възобновяеми източници в енергийната система, ако решим да продължим напред с тази инвестиция.”


Съпоставка на проекта на центъра за данни на Facebook в Зеволде със съществуващи центрове.