Може ли COVID-19 да доведе до диабет?

Наука

През пролетта на 2020 г. лекари от Ню Йорк сити, американският епицентър на пандемията по това време, забелязват, че значителен брой хора, хоспитализирани с COVID-19, имат твърде много захар в кръвта – състояние, наречено хипергликемия, типично за диабета.

„[...за колегите ми и мен] беше много предизвикателно да контролираме нивата на кръвната глюкоза при някои пациенти с COVID-19, дори и при тези, които не са имали диабет преди“, казва биологът Шуибинг Чен в Weill Cornell Medicine. По-изненадващото e, казва Чен, че някои пациенти, които не са имали диабет преди инфекцията, развиват такъв след боледуването.

Вирусът SARS-CoV-2 е известен с това, че нанася поражения на дробовете и причинява остър дихателен дистрес. Но как и защо пациент с COVID-19 внезапно развива хронична болест като диабета е загадка.

Световен анализ от 2020 г., оглавен от учени в Университета Макмастър в Канада, установява, че близо 15% от пациентите, изкарали тежко болестта развиват диабет. Но той признава, че „тези цифри е възможно да са по-високи сред хора във висок риск, като такива в преддиабетно състояние.“ Изследване, ръководено от ендокринолога Паоло Фиорина в Harvard Medical School и публикувано през 2021 г. сочи, че от 551 пациента, хоспитализирани за Covid-19 в Италия, близо половината стават хипергликемични.

Питър Джаксън, биохимик в Stanford University School of Medicine, оценява че около 30 процента от пациентите с тежък COVID-19 може да развият диабет. Чен и Джаксън стартират независими проучвания, за да открият как SARS-CoV-2 може да отключи хипергликемия.

SARS-CoV-2 засяга хората по много различни начини. При много минава с леки симптоми, но при други - с големи усложнения. С развоя на пандемията стана ясно, че този вирус може да засегне не само дробовете, но и други органи също, в това число черен дроб, сърце и бъбреци. Също така стана ясно, че диабетът и прекомерната пълнота са рискови фактори за протичането на болестта.

Но как точно един респираторен вирус се мести от дробовете към панкреаса? След като пациентите прекарат пневмония, инфекцията на долната част на белите дробове може да увреди тъканите откъдето и вирусът може да премине от алвеолите на белите дробове в кръвоносните съдове, обяснява Джаксън. „След като попадне в кръвообръщението вирусът може да стигне и до панкреаса, мозъка и бъбреците.“.

Според други вирусът може да попадне в кръвопотока през червата.

Новите заключения акцентират, че има още много да учим за Covid-19 и последиците от него. Изглежда ясно, че за някои хора побеждаването на вируса е само началото. Допълнителни усложнения може да възникнат в зависимост от това кои системи в тялото са били увредени в течение на инфекцията.