Московски нощи

Цивилизация

Щом слънцето залезе, в руската столица настава жега
© от Мартин Крус Смит; снимки: Герд Лудвиг

Галерия | Московски нощи

Вижте 15 снимки

В полунощ градът представлява блестяща мрежа от светлини, която включва позлатения купол на катедралата „Христос Спасител", сталинското страшилище хотел „Украйна" и тъмната примка на Москва река. Надолу по течението прозира осветлението на строеж, където работата тече денонощно, поглъщайки стомана и бетон. Суматохата на деня е заглъхнала. Нощта носи яснота, а светлините чертаят бъдещето.

На Воробьовите хълмове обаче всички погледи бяха приковани върху необявеното мотоциклетно рали: японски мотори с ярки цветове като на играчки, страховити руски „Восток", „чудовища" „Дукати" и харлита с лъскави хромирани ауспуси. Стотици мотоциклетисти и зяпачи изпълваха терасата, за да видят машините, които позираха на стойките с небрежността на филмови звезди. Достатъчно беше някое харли да се прокашля, за да наелектризира тълпата.

Някои мотоциклети бяха претърпели такива модификации, че беше трудно да се определи първоначалният им вид. Един „Урал", от онези, които обикновено превозват чували картофи в кошовете си, беше преобразен в хищник в маскировъчно черно, отрупан с ракети и картечници. Тъй като дулата им всъщност бяха крака от столове, а ръкохватките им от патерици, ефектът беше по-скоро театрален, отколкото заплашителен. Въпреки демонстрацията на кожа и капси същото можеше да се каже и за мотоциклетистите.

Бях заедно с приятеля ми Саша. Той изглежда плах с мекия си говор, но всъщност е детектив от отдел „Убийства", който си мери приказките. Запознахме се преди години в една ирландска кръчма в Москва. С моята колежка, умницата Люба, празнувахме края на две седмици проучвания на място и интервюта за един от романите ми. Саша току-що беше измъкнал няколко мъртви мафиоти от някакво блато и не беше в настроение да си говорим за литература. Сега, вече женен за Люба, той е принуден да търпи непрестанните ми въпроси, макар и да мърмори, че моят герой, следователят Ренко, трябва да е редови полицай като него.

Август 2008

Вижте повече

Август 2008