Монета, изобразяваща Иисус и средновековен сръбски крал, е открита в България

Наука България

Археолози в България откриват сребърна монета на 700 години, изобразяваща Иисус от едната страна и сръбски крал заедно със светец от другата, в средновековната българска крепост Русокастро (днес село в Югоизточна България).

От едната страна на наскоро откритата в България сребърна монета е изобразен Иисус.

© РИМ – Бургас

На лицевата страна на т. нар. "сребърен грош" е изобразен Стефан Урош II Милутин, сръбски крал от династията Неманичи, управлявал от 1282 до 1321, когато сръбската държава постига значително териториално разширение за сметка на българските земи в Браничево на северозапад и Македония на югозапад. Той е изобразен заедно със Свети Стефан, един от първите дякони в ранната християнска общност в Йерусалим, живял през I век и убит заради вярата си. На обратната страна на монетата е изобразен Иисус, седнал на трон.

Такава монета се открива за първи път в Русокастро, който по времето на сеченето на тези монети е укрепен град. "Находката е важна, тъй като разширява картината на известното досега монетно обращение в града", пишат в изявление археолозите от РИМ – Бургас, проучващи обекта.

Стефан Урош II Милутин, известен и като Свети крал Милутин, се жени пет пъти, като една от съпругите му е българската принцеса Ана Тертер, дъщеря на българския цар Георги I Тертер. Закрилник и дарител на православната църква приживе, той е канонизиран за светец след смъртта си. Днес мощите му се съхраняват в храма „Света Неделя“ в българската столица София.

Части от дизайна на монетата са копирани от монети, сечени във Венеция. „Що се отнася до Христос, тази монета е пряко копие на седналия Христос върху венециански монети“, казва за Live Science Джулиан Бейкър, уредник в секцията по средновековни и модерни монети в Музея на изкуството и археологията “Ашмол” в Оксфорд, Англия, който не участва в разкопки.

От другата страна на монетата е изобразен сръбския крал Стефан Урош II Милутин (вляво), заедно със Свети Стефан (вдясно).

© РИМ – Бургас

Венецианските монети започват да изобразяват седнал Иисус или Иисус на трон в края на XII век, копирайки подобно изображение, използвано във византийски монети, казва Бейкър. Той добавя, че „седналият Христос се е превърнал в много видно иконографско средство от IX - X век”.

Тази конкретна монета с Иисус от едната страна и Стефан Урош II Милутин от другата не е необичайна, казва още той. „Това е доста често срещана монета, произвеждана от средновековното сръбско кралство в период, в който те са могли да секат монети в големи количества, благодарение на [сребърните] мини на тяхната територия”, казва Бейкър. „Такива монети се срещат много често в Южните Балкани, най-вече в западната половина“ в страни като Сърбия и Гърция, казва Бейкър. „Находка от Източна България е малко по-рядко срещана, но все пак е напълно разбираема."

Разкопките в Русокастро и анализът на артефактите продължават.