„Вечеря за момичета“ взриви интернет. Ето какво мислят диетолозите по въпроса

Наука • •

Къде минава границата между полезното и вредното хранене? Ето какво трябва да включва вашата „вечеря за момичета“ според експертите.

„Вечерята за момиче“ дава свободата да се храниш с точно това, което искаш, за да си угодиш. Макар експертите да казват, че този начин на мислене по о...

„Вечерята за момиче“ дава свободата да се храниш с точно това, което искаш, за да си угодиш. Макар експертите да казват, че този начин на мислене по отношение на храната често е полезно, то също така може да отвори вратата към спазването на нездравословни диети, което също е ограничение.

© Ребека Хейл / NAT GEO

Представете си следното: сами сте вкъщи и наближава време за вечерята. Взимате кутия крекери от шкафа, малко маслини, бейби моркови и каквото е останало от фалафелите в хладилника.

Можете да сложите своя шедьовър на масата, но защо да си правите труда? Има нещо удовлетворяващо девиантно (поведение, което се отклонява съществено от нормата на група или общност) в това да го ядете направо от кухненския плот с пръсти. Храненето отнема пет минути, една чиния, няма прибори. Ти, приятелю, току-що си направи „вечеря за момичета“.

Това, което някога може да е било традиция на хора, чувстващи се самотни в определен етап от живота си, наскоро придобива viral интернет статут, благодарение на Оливия Махер, асистент на телевизионен водещ, която за първи път дава име на феномена в TikTok, публикувайки го през май.

Нещо като поднос за дегустация на приключения, който избирате сами, “вечерята за момичета” може да включва всичко – и често включва всичко – от ябълков сос и салам до “Читос” и гуакамоле. Оттогава феноменът натрупа близо един милиард гледания в TikTok, където потребителите започват да споделят свои собствени авторски творения и абсурдни пародии.

Ако оставим шума в социалните медии настрана, може ли “вечерящите момичета” и техните колеги да извлекат ползи? Експерти по храните преценяват потенциалните достойнства и капани на това нетрудоемко хранене и какво разкрива то за връзката ни с храната и един с друг.

Има ли диетични ползи от „вечерята за момичета“

За мнозина, като диетолога Алиса Ръмси, има нещо дълбоко познато в концепцията на “вечеря за момичета”.

„Първата ми мисъл беше като „Защо това се нарича вечеря за момиче?““, казва тя. „Аз го наричам „лека закуска“, защото това е нещо, което правя често. Това е нещо, за което говоря с много от моите клиенти. Мисля, че може да бъде наистина страхотен вариант.“

Според Ръмси, има някои потенциални ползи от този вид хранене. От една страна, малко по-малки порции преди лягане могат да бъдат нещо добро.

„Наистина е по-добре от хранителна гледна точка да хапвате по-обилно в средата на деня и по-леко вечер“, казва Кима Каргил, професор по психология, която се фокусира върху храната и храненето в Университета на Вашингтон в Такома. Тя посочва места като Испания и Германия, където е обичайно да получавате по-голямата част от калориите за деня на обяд.

„В много култури се вечеря с остатъците от предишното ядене или колбаси, или супа и хляб, или просто нещо за вечеря“, казва тя. „Което от гледна точка на храносмилането е много по-добро.“

Ръмси се съгласява, че яденето на тежка храна непосредствено преди лягане може да влоши киселинния рефлукс, както и да затрудни заспиването. Но, добавя тя, когато става въпрос за количеството и времето на хранене, няма универсален отговор и те могат да варират значително от човек на човек и от ден на ден.

Освобождаващото чувство (и безпокойството) да ядем каквото си поискаме

“Вечерята за момичета” предлага алтернатива на традиционното трудоемко приготвяне на ястия, казва Ръмси. Концепцията превръща в норма идеята „че можем да ядем разнообразни храни, можем да ядем предварително сготвени храни, можем да ядем полуфабрикати“.

“Вечерята за момичета” може действително да насърчи по-здравословни хранителни навици, като насърчава хората да слушат и следват желанията си. Все по-голям брой проучвания показват силна връзка между интуитивното хранене (това, което чувствате, че ви се яде) и физическото и психическо здраве.

„Мога да правя това, което искам в този момент. И не е нужно да мисля за семейството си или за някой друг“, казва Ръмси. Жените често поемат ролята на грижещите се за домакинството, наред с всички останали ежедневни задължения. “Вечерята за момичета” може да бъде празник на свободата, макар и само за едно хранене, от този домашен труд, добавя Ръмси.

Важно е да се отбележи, че „за много хора храната е едно от нещата, които можем да контролираме в живота си“, казва Ръмси. Хората често се фиксират върху храната, за да се справят с безпокойството по време на несигурност - да речем, глобална пандемия – което обаче може бързо да се превърне в нездравословна диета, предупреждава тя.

Според някои популярната хранителна тенденция насърчава нискокалоричното ядене в малки, понякога незначителни порции. Докато някои блюда включват всичко - от пици до обилни яхнии, други включват малко ягоди и твърдо сварено яйце.

„Най-голямата ми загриженост е, че много от тези „вечери за момичета“, които виждаме в социалните медии, не са в достатъчно количество, което да може едновременно да насърчи и нормализира нередовното хранене и недохранването“, казва Ръмси.

Нейният съвет: избягвайте и спрете да следвате всички създатели на съдържание, които ви карат да се чувствате виновни или засрамени. Дори видеоклипът не е представен изрично, като режим за загуба на тегло, трудно е да не приемете начина на хранене на човека като насоки как да изглеждате като него. Но това, което работи за тях, може да не работи за вас.

Как да си направим здравословна „вечеря за момиче“

Като цяло здравословното хранене трябва да включва смес от въглехидрати, мазнини и протеини, единодушни са диетолозите.

„Крекери, сирене и няколко моркова? Няма нищо лошо в това“, казва Мариън Несле, почетен професор по хранене, изследвания на храните и общественото здраве в Нюйоркския университет. „Ако леките закуски са смес от истински храни – което означава, че не са силно преработени, вредни храни – и балансирани калории, и включват някои растения, тогава това е храна.“

Ръмси също би посегнала към сиренето, за да го съчетае с бисквити или багета (вид хляб), някои сурови зеленчуци, които да потопи в хумус или дзадзики (сух таратор), и ябълка или друг пресен плод. Сушените меса, ядките и семената или сушеният нахут също могат да осигурят добър и лесен източник на протеини, казва тя.

Ръмси поставя допълнителен акцент върху въглехидратите, които тя отбелязва, че липсват в много от вечерите за момичета, които е виждала в TikTok. Както от гледна точка на енергията, така и от гледна точка на удовлетворението, казва тя, „можете и всъщност трябва да имате въглехидрати във всяко хранене.“

И не орязвайте порциите си. Като основно правило, казва тя, здравословното хранене трябва най-вече да запълва чинията ви.

В крайна сметка, Несле подчертава, че здравословното хранене всъщност е въпрос на изграждане на здравословни хранителни навици с времето, а не в рамките на едно хранене. С други думи, няма нищо лошо да се отдадете на епизодична вечеря с картофен чипс, сладолед и вино, стига това да не се превърне във вечерна рутина.