Момиче от Средновековието е погребано с лицето надолу и със завързани глезени

Наука Цивилизация

Останките на 15-годишно момиче, живяло през Средновековието в Англия, разкриват, че е погребано в края на селище по лице и със завързани глезени, вероятно за да не може да се „върне“ от гроба.

Това са скелетните останки на 15-годишното момиче, което е било погребано с лицето надолу и вероятно със завързани глезени в Средновековна Англия.

Това са скелетните останки на 15-годишното момиче, което е било погребано с лицето надолу и вероятно със завързани глезени в Средновековна Англия.

© MOLA

Преди да изостави селището си, средновековна общност в Англия събаря сложна входна порта и на нейно място погребва 15-годишно момиче. И в това последно действие, подчертаващо нейната различност, те вероятно са вързали глезените ѝ и са я погребали с лицето надолу, разкрива нов анализ.

Необичайното погребение на момичето на границата на селището е израз на "другост", отбелязват археолозите.

„Вероятно никога няма да разберем как точно тази млада жена е била възприемана от общността, в която е израснала, но начинът, по който е била погребана, ни казва, че почти сигурно е била възприемана като различна“, казва Дон Уокър, остеолог (специалист по кости) в Лондонският археологически музей (MOLA), се казва в изявление, публикувано в понеделник (14 август). „Нейното погребение може да отразява естеството на смъртта ѝ или социалната ѝ идентичност, или тази на нейното семейство.“

Възможно е също така общността да е вързала глезените на момичето поради вярването, че трупът ѝ може да възкръсне от гроба и да нарани живите.

Тийнейджърката е била заровена в яма, в която някога е имало дървен стълб, поддържащ входната порта на селището.

Тийнейджърката е била заровена в яма, в която някога е имало дървен стълб, поддържащ входната порта на селището.

© MOLA

„Освен че е погребана с лицето надолу върху граница, позицията на глезените ѝ предполага, че те може да са били вързани един за друг“, отбеляза Уокър. „Това означава, че общността е взела допълнителни мерки, за да гарантира, че не може да се „върне“ от гроба.

Останките на момичето, които са били погребани между 680 и 880 г. близо до село Конингтън в Кеймбриджшър, показват, че тя е преживяла много трудности през краткия си живот - зъбите ѝ носят доказателство за недохранване, а гърбът ѝ разкрива, че е имала заболяване на гръбначните стави, което се е обострило в резултат на тежък физически труд.

Тези улики предполагат, че тийнейджърката е имала нисък социален статус. Нейният скелет няма признаци на продължително заболяване, така че е възможно момичето да е починало внезапно или неочаквано, казват още археолозите в изявлението.

Екипът открива останките на момичето между 2016 и 2018 г., по време на разкопки преди започването на строеж. В последствие учени от MOLA успяват да проучат по-подробно нейния скелет и мястото на погребението.

Позицията на момичето с лицето надолу е необичайна, тъй като повечето починали хора в ранна Средновековна Англия са били погребвани с лицето нагоре, пише Live Science.

Но по-рано археолозите откриват друго погребение по лице от ранна Средновековна Англия. На около 50 км в Хайъм Ферърс, Нортхемптъншър, жена, погребана в края на VIII или началото на IX век, е погребана с лицето надолу в канавка в края на селището. Тази жена е погребана без ръцете, главата, шията и четвъртия поясен прешлен, което показва, че е била жертва на екзекуция.

Дигитална реконструкция на ранносредновековната порта в Конингтън.

Дигитална реконструкция на ранносредновековната порта в Конингтън.

© Oxford Archaeology

Възможно е средновековните погребения с лицето надолу да са целенасочено разположени на границата на селището, казват археолозите.

Радиовъглеродното датиране разкрива, че момичето е починало между края на VII и края на IX век, докато активността в селището е през VIII и IX век. То служи като един от административните центрове на Мърсия, могъщо кралство от англосаксонския период на Англия. Но когато кралството започва да отслабва, селището е изоставено.

Ако погребението на момичето съвпадна с изоставянето на селището, както показва разрушаването на портата – което е и място на погребението - това вероятно е едно от последните неща, които нейната общност е направила, преди да продължи напред.