Момче, ухапано от кобра също я ухапало и тя е загинала, детето е добре

Природа

8-годишно момче наскоро е убило отровна кобра в Индия, след като получило „сухо ухапване“ (без отрова) от змията. След това детето я ухапало на свой ред в знак на отмъщение.

Кралска кобра върху кафяв пясък.

Кралска кобра върху кафяв пясък.

© Източник: iStock

Момчето, идентифицирано в докладите като Дийпак, си играе навън близо до къщата си в Пандарпадх, село в област Джашпур в щата Чатисгарх, когато се натъква на неизвестен вид отровна кобра („кобра“ може да се отнася за всяка змия от семейство Elapidae, повечето от които са с качулки). След като увива тялото си около ръката на Дийпак, кобрата го ухапва, причинявайки му силна болка, съобщава The New Indian Express.

„Тъй като влечугото не помръдна, когато се опитах да го отърся от себе си, аз го ухапах силно два пъти“, казва Дийпак. Всичко стана светкавично.”

Семейството на Дийпак го откарало по спешност в близката болница, където бил лекуван с противоотрова, но лекарите казали, че ухапването вероятно не е съдържало отрова, въпреки че змията вероятно е била отровна.

Всяка година около 5,4 милиона ухапвания от змии, от отровни и неотровни видове, се случват по целия свят, според доклад от 2020 г., публикуван в Toxins. Приблизително при 2,7 милиона от тези ухапвания има инжектирана отрова в жертвата, което причинява около 138 000 смъртни случая.

Трудно е да се каже с точност колко ухапвания от отровни видове змии са “сухи”, тъй като жертвите често идентифицират погрешно вида на змията, която ги е атакувала. Освен това, сухите ухапвания също могат да причиняват възпаление и то може да бъде погрешно диагностицирано като отровно, според проучването.

Експертите смятат, че отровните змии избират да използват сухи ухапвания като защитен механизъм, за да предупредят по-големите животни, които нямат намерение да убиват. Вероятно такъв е бил и случаят, когато кобрата е ухапала Дийпак. Отровата е енергийно скъпа за производство, така че змиите често избират да не я използват, освен ако не им се налага, според същото проучване.

Индия е дом на около 100 вида отровни или леко отровни змии, според индийската организация за дивата природа Wildlife SOS. Също така, страната е водеща в света по брой смъртни случаи в следствие на змийски ухапвания, където отровните змии убиват приблизително 46 000 души всяка година, според проучването.

За щастие на Дийпак, срещата му с кобрата е имала щастлив край — поне за него, пише Live Science.