Могат ли паяците да изпълзят от прахосмукачката?

Наука

„Това е много често задаван въпрос“, казва Райнхилд Портман, говорител на производителя на прахосмукачки Miele.
Малко паяци оцеляват след като биват засмукани.
Снимка:iStock
Малко паяци оцеляват след като биват засмукани. Снимка:iStock

В зависимост от вида прахосмукачка паяците биват поглъщани от накрайника с до 140 км/ч и биват изхвърляни през маркуча“, казва Портман. Тъй като маркучът има извивки, животните се блъскат в стените с пълна сила надясно и наляво. „По принцип повечето стигат до торбичката с прах мъртви“.

Галерия | Паяците са красиви

Вижте 9 снимки

„Не може напълно да изключим вероятността паяците да излязат отново“, казва арахнологът Петер Ягер. Зависи от дебелината на дюзата, размера и издръжливостта на паяка, както и от съдържанието на торбичката. „По принцип обаче паяците имат малки шансове за оцеляване след като бъдат засмукани. В повечето случаи те губят някои от краката си, може да увредят и корема си и да умрат, казва изследователят на паяци.

За онези, които все още смятат, че паяците се измъкват трябва да кажем, че през 2007 г. бразилски учени засмукали 240 паяка в името на науката и установили, че малко от тях са оцелели след това преживяване. Освен това бразилците доказали, че във вражедбната среда на торбичката малко паяци преживяват и седмица.