Могат ли множеството инфекции с COVID-19 да навредят на тялото?

Наука • •

С нарастването на повторните инфекции учените предупреждават, че всяко ново разболяване увеличава риска от неблагоприятни резултати - от дълъг COVID до сърдечни заболявания.

Вирусолог в Центъра за приложни медицински изследвания на болницата "Сейнт Винсент" в Сидни намества личните си предпазни средства, докато и...

Вирусолог в Центъра за приложни медицински изследвания на болницата "Сейнт Винсент" в Сидни намества личните си предпазни средства, докато изследва варианта Omicron, на 8 декември 2021 г. Вариантите Omicron BA.4 и BA.5 остават основна причина за повторни инфекции.

© GETTY IMAGES

През март 2022 г. Зияд Ал-Али забелязва, че в неговата клиника в Мисури идват все повече пациенти, които вече са ваксинирани и подсилени срещу COVID-19, а и наскоро са се възстановили от инфекция. Така че те са уверени, че комбинираният имунитет ще ги предпазва в бъдеще.

„Замислих се, дали това наистина е така?“ казва Ал-Али, началник на отдела за изследване и развитие в Здравната система на Сейнт Луис по въпросите на ветераните и клиничен епидемиолог във Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Той започва да търси отговора в базата данни с медицински досиета.

Междувременно, изминалото време оттогава, показва ясно, че има пукнатини в защитата, създавана както от естествения имунитет, така и от ваксините: нивата на повторно заразяване се покачват с появата на по-заразния вариант Omicron, като някои хора дори съобщават за трета или четвърта своя инфекция. Проучванията показват и че подвариантите на Omicron са по-способни да пробият предишния имунитет.

Но въпреки че тези епидемиологични данни показват, че са възможни повторни инфекции на COVID-19, представляват ли те реален риск за пациентите?

“Отговорът е категорично “да“, казва Ал-Али. През юни той публикува проучване, което все още не е рецензирано, анализиращо медицински досиета на повече от 5,6 милиона военни ветерани, които показват, че всяка нова инфекция увеличава риска от смърт от почти всяка потенциална причина, както и шансовете за тревожни здравословни резултати при сърдечни, кръвни и мозъчни заболявания, диабет, както и за състояния като хронична умора и дълъг COVID-19.

Но той и други експерти предупреждават, че все още има много неизвестни. Например не е ясно дали по-новите варианти на COVID-19 са по-способни да причинят тежко заболяване или след колко време изграденият имунитет отслабва , така че организмът да стане уязвим за повторно заразяване.

Ето какво знаят учените досега и как се опитват да решат това сложно уравнение.

Спектър на вредите от повторни инфекции

Рисковете от повторно заразяване варират при различните заболявания. Например, при морбили, жълта треска и рубеола, шансът за повторна инфекция е малък, тъй като едно преболедуване или ваксинацията осигуряват дълготраен имунитет, който обикновено предотвратява повторна инфекция или тя протича незабележимо.

Но има и заболявания, при които имунитетът отслабва с течение на времето, което прави човек по-податлив на повторни инфекции. Тежестта на повторното боледуване зависи от много фактори, включително съществуващи други заболявания или промени в здравословното състояние на човека, които може да са натоварили имунната му система, промените в самия вирус и др.

Грипният вирус например мутира толкова често, че обърква имунната система - всяка нова инфекция протича като първата. „Така че тялото ви не може да каже: „О, виждал съм те преди, знам как да се справя с теб“, казва Ал-Али.

Като правило обаче повторните инфекции обикновено са по-леки от първата инфекция, казва Лейт Дж. Абу-Радад, епидемиолог в Weill Cornell Medicine, Катар – клон на Weill Cornell Medicine на Университета “Корнел” в Итака, Ню Йорк. Защото “имунната система е подготвена”. Може да имаме симптоми, но реакцията е толкова бърза, че в крайна сметка контролира репликацията.

Какво казват доказателствата за повторното заразяване с COVID-19

Засега е ясно, че както естественият, така и полученият от ваксината имунитет срещу COVID-19 отслабва с времето. Но това, което се обсъжда горещо в момента, е колко тежко протичат тези повторни инфекции.

Дори ако повечето повторни инфекции са по-леки, те пак трябва да се приемат сериозно, казва Ал-Али.

„Ключовият момент тук е, че рискът не е нулев“, казва той, като го оприличава на последствията от пожар в къщата. „Не можете да кажете на съпруга си: „Вече знам как да изгася огъня, така че нека запалим къщата отново“, казва той. „Може би имунната ви система е в състояние да се справи с това. Но знаете ли кое е по-добре? Да нямам инфекция.“

Абу-Радад се съгласява. Неговото собствено изследване, публикувано в New England Journal of Medicine, показва, че при хората, които са ваксинирани и са прекарали инфекция, е с около 97 % по-малко вероятно да получат тежка, критична или фатална повторна инфекция. С други думи, рискът е „наистина, наистина малък“. Но “всяка следваща инфекция увеличава кумулативния риск на човек от увреждане от COVID-19”, казва той.

Какво казват доказателствата за повторните инфекции и дългия COVID

Учените се опитват да разберат също дали всяка нова инфекция носи риск от развитие на дълъг COVID – мистериозно състояние, свързано с дълъг списък от различни симптоми, които могат да продължат от месеци до години след първоначалната инфекция.

Проучване от септември 2021 г., публикувано в The Lancet, установява, че при хората, получили две дози ваксини срещу COVID-19, има наполовина по-малка вероятност да развият дълъг COVID в сравнение с хората, които не са ваксинирани – което предполага, че ваксините наистина предпазват от него донякъде. Въпреки това, проучване от май 2022 г., направено от Ал-Али и публикувано в Nature Medicine, предполага, че ваксинацията намалява риска от развитие на дълъг COVID само с около 15 %.

Междувременно, най-новото проучване на Ал-Али предполага, че дългият COVID е по-разпространен при хора с множество инфекции, отколкото при тези, прекарали болестта само веднъж. Абу-Радад посочва, че това не означава непременно, че втората инфекция е по-тежка от първата – може просто да означава, че всяка нова инфекция е още една възможност за развитие на дълъг COVID.

Но преди да започнат да се борят с дългия COVID, учените трябва да научат какво го причинява и дали повторните инфекции играят роля, казва Бенджамин Кришна, вирусолог и имунолог в Кеймбриджкия университет.

Големите въпроси за повторните инфекции

Ал-Али казва, че следващата му стъпка е да проучи дали вариантите, които доминират сега – BA.4 и BA.5 – са по-склонни да причинят тежки повторни инфекции на COVID-19.

С милиони медицински досиета под ръка, той ще може да анализира повторната инфекция в подгрупи от хора, които са имали само, да речем, Delta вариантът срещу преболедували вариантите на Omicron. Ще се окаже ли, че BA.4 и BA.5 наистина пробиват ваксините? Крият ли същия риск от дълъг COVID?

Абу-Радад също би искал да види повече проучвания, които изследват клиничните характеристики на повторните инфекции. Това обаче би било огромно начинание. За да се определи дали повторните инфекции причиняват комплексни увреждания на тялото, ще трябва да се извърши цялостен скрининг на всеки човек след всяка инфекция.

В крайна сметка, учените се нуждаят от повече време. Въпреки че две години и половина пандемия може да изглеждат дълъг период, Кришна посочва, че все още е изминало сравнително кратко време, за да може да се изследва как антителата реагират на вирус. След още година и половина може да открием, че повторните инфекции са много по-лоши. Или може да стигнем до момент, в който имаме имунитет за цял живот.