Многоженците

Цивилизация

Произлизаща от мормоните секта позволява многоженството и гони нежеланите момчета.
© от Скот Андерсън;снимки: Стефани Синклер

Галерия | Многоженците

Вижте 14 снимки

Малцина американци бяха чували за ФСПД преди април 2008 г., когато служители на реда проведоха акция срещу изолиран комплекс в Западен Тексас, известен като ранчото „Копнеж по Цион". В продължение на няколко дни телевизионните зрители бяха свидетели на странния спектакъл как полицаи и социални работници товарят на училищни автобуси стотици жени и деца - всичките облечени в старомодни дрехи и с грижливо направени прически.

Акцията беше предизвикана от телефонни обаждания в убежище за жертви на домашно насилие уж от 16-годишно момиче, което твърдяло, че нейният съпруг на средна възраст я подлага на сексуален и физически тормоз в ранчото. Обажданията прозвучали достоверно, тъй като обитателите на „Копнеж по Цион" били последователи на ФСПД и нейния „пророк" Уорън Джефс, осъден от съд в Юта през 2007 г. за това, че бракосъчетал 14-годишно момиче с член на църквата.

Скоро стана ясно, че обажданията са били фалшиви. По-късно тексаски апелативен съд постанови, че властите не могат да подкрепят с доказателства искането за отнемането на повече от 400 деца, и в рамките на два месеца повечето бяха върнати на семействата им. Въпреки това след разпитите на девойки, които бяха бременни или имаха деца, тексаските власти започнаха разследване относно колко непълнолетни момичета са били „обречени" на по-възрастни мъже. (Полигамните бракове се сключват в рамките на църквата и не са законни.) Дванайсет членове на църквата, включително Уорън Джефс, бяха уличени по обвинения, вариращи от двуженство до полов контакт с малолетни. Миналия ноември Реймънд Джесъп беше осъден по едно обвинение. Процесите на другите обвиняеми са предвидени за тази година.

От една скала зад дома на Джо Джесъп в Хилдейл се открива обширен изглед към Аризона Стрип - хълмиста област от пелинови храсталаци и горички от пинии и хвойна, която се простира на юг от границата с Юта чак до северния ръб на Големия каньон на около 80 км от тук. Под скалата се виждат нивите и оградените ферми на Хилдейл и Колорадо Сити, които Джо нарича със старото им общо име Шорт Крийк. „Когато като момче дойдох за първи път в Шорт Крийк - казва 88-годишният Джо, - там долу имаше само седем къщи."

Днес Шорт Крийк е дом на приблизително 6000 членове на ФСПД - най-голямата общност на църквата. Джо Джесъп е брат на Мерил и е допринесъл за този експлозивен ръст по два много различни начина. С обветрено лице и стегнатата стойка на човек, прекарал живота си на открито, той е всепризнатият „водоносец" на общността - самоук инженер, който е участвал в строежа на сложната система от водопроводи, канали и резервоари, които напояват сухото плато.

Високо уважаван член на ФСПД, Джо е и патриарх на семейство с 46 деца и - по последни данни - 239 внуци. „Семейството ми дойде в Шорт Крийк по същите причини като всички други - казва той: - за да се подчини на закона за многоженството и да изгради Божието царство."

Последователите на църквата описват живота, създаден от Джесъпови и другите семейства на основателите, като идиличен - живот, в който се набляга на старомодната отдаденост и съседска взаимопомощ и в който децата растат в пълноценна среда. От друга страна критиците възприемат ФСПД като изолиран култ, чиито членове под натиска на строгия контрол на обществото демонстрират притеснителна вярност към един човек - пророка Уорън Джефс, който твърди, че е Божият глас на Земята.

Март 2010

Вижте повече

Март 2010