Многото лица на Макао и Хонг Конг

Пътеписи

От Мари Бънкова

Галерия | Многото лица на Макао и Хонг Конг

Вижте 27 снимки

 

Туристически забележителности, екзотика, технологичен и модерен живот и в същото време - неописуема бедност и мизерия. Това са нещата, които характеризират Макао и Хонг Конг - териториални единици от Китайската народна република, които се ползват с привилегията да са с голяма автономност във вътрешната политика и управление. По въпросите на отбраната и външната политика това не се допуска.

Макао е разположен на едноименния полуостров и два острова, Тайпа и Колоан. Двата острова са свързани с главния полуостров чрез два моста, дълги съответно 2 и 4 километра.
Рано сутрин е, въздухът е студен, а в небето се разстила бяла полупрозрачна мъгла. Както става ясно, това е остатъчно замърсяване, идващо от промишлени райони на Китай.

Бившата португалска колония напомня изключително много на Монте Карло и вечер градът се преобразява в подобие на лунапарк с всички многоцветни казина. Въпреки засиления туризъм, градът има доста бедни квартали и просещите и бездомни хора са често срещана гледка.

За разлика от малкия Макао, където времето през деня сякаш е спряло, Хонг Конг е натоварен и забързан град. Централната част, разположена на едноименния остров, е изключително застроена и небостъргачи се издигат високо в небето. При изграждането на тези небостъргачи се използват бамбукови скелета, като строителите се катерят по вече сглобените такива, за да продължат работата си по обезопасяване на горните етажи. Обезопасителни въжета липсват и поради многото рискове това се счита за една от добре платените професии, практикувана oт множество жени.

В централната си част Хонг Конг няма паркове и дори малки градинки. Една от по-известните забележителности е най-високата точка, откъдето човек може да види панорамни гледки от острова, както и блестящите корони на небостъргачите, пристанището Виктория и други прилежащи острови. Във въздуха се носи така познатата мъгла от Макао, но е в пъти по-концентрирана.

Системата на метрото е изключително добре поддържана и влаковете се движат през няколко минути. Кратко пътешествие под морското дъно, откъдето минава и трасето на метрото, и човек се озовава на съседния остров Коулун - част от Хонг Конг. Тук усещането за града е съвсем различно.

Улиците са мръсни и препълнени с хора, а накъдето и да се обърне човек може да забележи продавачи на реплики (ментета). Повечето хостели са скрити по етажите на стари кооперации и предлагат евтина нощувка на тези, които биха се престрашили да отседнат там. За сравнение, средно цената на нощувка в тези закътани места е около $20, докато нощувката в обикновен хотел започва от $150 за вечер.

Разположени в обикновени апартаменти, този тип „къщи за гости" предоставят доста предизвикателства. Разделени на стаи от по 2 до 3 квадратни метра, те се състоят от легло и тоалетна. Пространството в тоалетната е толкова малко, че човек със среден ръст от 160 см не би могъл да седне и да сгъне краката си, тъй като те опират в стената. В стаите се пропива аромат на пържен чесън и могат да се проследят разговорите на другите гости, най-често китайци.

Но Коулун може да предложи и уникални гледки, спиращи дъха в хубавия смисъл. Крайбрежната ивица открива гледка към линията от небостъргачи и през нощта посетителите могат да се насладят на уникално светлинно шоу, изпълнено от лазери, поставени на покривите на тези небостъргачи. Денем посетителите се радват на азиатската версия на алеята на славата и могат да се докоснат до отпечатъците на известни личности като Джет Ли, Джеки Чан и Брус Лий.

По-далеч от централната част е разположен остров Лантау, един от над 235-те прилежащи острова към Хонг Конг. Атмосферата и усещането се сменят още със стъпването на него. Разположен на няколко метростанции от Хонг Конг, Лантау е дом на известната бронзова статуя на Буда, издигаща се на 34 метра височина. На острова се откриват прекрасни гледки към заобикалящи планини, както и чисти плажове, постлани с бял, фин пясък. Природата заобикаля всичко и пренася посетителите в далечното минало, когато Хонг Конг не е бил дом на над 6,6 милиона жители.

Без значение кой облик би избрал човек, Макао и Хонг Конг имат какво да предложат на всеки. И ако човек е достатъчно авантюристично настроен, той ще успее да открие истинският дух и култура на тези късчета земя.