Митове за динозаврите, с които учените не са съгласни

Природа Наука

Знаем ли достатъчно за динозаврите?

Галерия | Митове за динозаврите, с които учените не са...

Вижте 5 снимки

Мит: Динозаврите са изчезнали

Всъщност преди 65 милиона години е имало масово измиране (вероятно причинено от огромния метеорит, паднал на полуостров Юкатан) и това е бил краят за повечето видове динозаври. Но не за всички. „Днешните птици са еволюирали от динозаврите, което ги прави не по-малко динозаври от тиранозавър рекс или трицератопсите“, казва палеонтологът Стив Брусат. „Добра аналогия са прилепите. Те са странен вид бозайници, които са развили криле, както и способността да летят.“

Галерия | Какво точно се е случило в деня, в...

Вижте 5 снимки

Мит: Динозаврите са били люспести гущери

Не непременно. „През последните две десетилетия в Китай са намерени хиляди вкаменелости на динозаври“, казва Брусат. Всъщност от тях се вижда, че братовчедите на тиранозавър рекс, на име ютиранус, са били покрити с пух (което едва ли ги е правило по-малко страшни за плячката им). Перата помагали на динозаврите да регулират температурата на тялото си, което е било особено полезно при по-малките същества като велосираптора.

Мит: Динозаврите са били студенокръвни

От микроскопичната структура на динозавърските кости учените разбират, че животните са пораствали бързо – това се случва само при видове като птици и бозайници с бърз метаболизъм и добре регулирана телесна температура.

Мит: Динозаврите са били сивкаво-зеленикави

Динозаврите всъщност са били доста пъстри. Колкото и да е изненадващо, палеонтолозите могат да установят какъв е бил цветът на някои от тях, въз основа на добре запазени фосилизирани пера със структури, наречени меланозоми.

В Египет намериха уникален  динозавър

Вижте повече

В Египет намериха уникален динозавър

Благодарение на новооткрития вид може да надникнем в последната глава от ерата на динозаврите в Африка.

Мит: Всички динозаври са били гиганти

Дълговратите завроподи  са стигали до размери на пътнически самолети, но „много от динозаврите са били малки“, казва Брусат. „Някои са били с размерите на гълъб.“

Мит: Бозайниците се появили след изчезването на динозаврите

Бозайниците са се появили от влечуги наречени цинодонти, които приличали на люспести плъхове и живели преди повече от 200 милиона години. По време на юрския период, когато динозаврите били в разцвета си, бозайниците се разделили на торбести (или двуутробни) и плацентни бозайници. Истината е, че „след изчезването на не-летящите динозаври, бозайниците започнали да се диверсифицират и да се разпространяват по света.“

Галерия | Чудати динозаври

Вижте 17 снимки

Мит: Всички големи влечуги са били динозаври

Летящите влечуги, като птерозаври, и морски влечуги, като плезиозаври и ихтиозаври, не са били динозаври, макар да са живели през същия период и да са имали същата съдба по време на масовото изчезване преди 65 милиони години.

Мит: Динозаврите са се придвижвали много бързо

„Някои динозаври са били бързи, като рапторите, а други, като големите дълговрати динозаври, били бавни“, казва Брусат. Скорошни проучвания доказват, че тиранозавърът вероятно не е бил по-бърз от бягащ за здраве човек.

Мит: Динозаврите са стояли изправени като Годзила

Някои музеи първоначално направили скелетни модели на тиранозавър рекс в изправена позиция, с опашка на земята, но още от 1960-те учените знаят, че животните са държали телата си в хоризонтална позиция, подобно на гигантски люлеещ се стол.

Галерия | Откриха нов вид динозавър

Вижте 3 снимки

Мит: Динозаврите са били грешка на еволюцията

 „Не ми харесва твърдението, че динозаврите са били провал на еволюцията, че са били глупави, бавни и скучни животни, които едва ли не само са чакали да загинат“, казва Брусат.

„Те са били империя, управлявала света повече от 150 милиона години!“ За сравнение нашият вид, homo sapiens съществува едва от около 200 000 години, а неговите предшественици са се появили само преди 7 милиона години.

Не забравяйте: когато слушате птиците навън вие чувате наследниците на динозаврите.