Мистерията на Стоунхендж

Цивилизация Наука

Всяка година по време на лятното слънцестоене хиляди хора се стичат да наблюдават как лъчите на изгряващото слънце пронизват входа на Стоунхендж.

Галерия | Мистерията на Стоунхендж

Вижте 11 снимки

Стоунхендж е най-известната праисторическа реликва в Европа и един от най-познатите и обсъждани паметници в света.

И въпреки това нямаме ясна представа за какво са го използвали онези, които са го построили. Не сме наясно кои са били тези ранни британци, как са били организирани и на какъв език са говорели.

Знаем, че някои от тях са били земеделци и пастири и че били започнали да опитомяват пейзажа много по-рано, прокарвайки пътища сред древните брезови, борови и лешникови гори. Скелетните останки показват, че въпреки изпълнения с физически усилия живот хората в неолитна Британия са имали по-крехко телосложение от нас. Относително здравите зъби навеждат на мисълта за диета с малко въглехидрати и най-вероятно са се радвали на добро здраве.

В миналото учените се опитвали да разрешат тази загадка, като изкопчат всяко възможно късче информация от самите камъни - щателно изследвали очертанията им, белезите по тях, дори сенките им.

В един момент проучванията ги отвели другаде, далече от самия Стоунхендж - от една страна, към близкото неолитно село и, от друга, към един скалист планински връх в Югозападен Уелс. Макар все още да няма окончателни отговори, тези две много различни изследвания извадили на бял свят вълнуващи нови възможности.

Стоунхендж е продукт на традиция, богата на също толкова загадъчни съоръжения, типични за неолитния период в Британия и части от континентална Европа: пръстеновидни землени насипи с ровове от вътрешната страна (т.нар. „хендж"), големи и малки могили, кръгли дървени конструкции, монолити, кръгове и подковообразни структури от камъни. Много от тези традиции са намерили отражение в различни етапи от еволюцията на Стоунхендж.

Първите сигурни структурни блокове най-вероятно са пристигнали в някакъв момент преди 2500 година пр.Хр. - това са т.нар. „сини камъни", пренесени по вода, после влачени и носени по суша чак от Уелс. Последвали ги огромните „сарсени", запълващи паметника, който по някое време бил свързан с река Ейвън с широка алея.

Стоунхендж вероятно е кулминацията на сложна еволюция; землените структури насред равнината (датиращи отпреди камъните) вероятно са израз на вярвания, различни от въплътените в по-късния каменен паметник, категорично свързан с водата.

Няма текстове, които да обясняват Стоунхендж. Той може да бъде окичен с множество „значения“: храм на Слънцето – а защо не на Луната; астрономически календар; град на мъртвите прадеди; лечителен център; каменно изображение на боговете; символ на обществено положение и могъщество. Но никой не знае със сигурност какво е представлявал.