Как климатът издига и заличава цивилизации: Град Лианджу и Китайската империя

Цивилизация

Преди около 5300 години, в източната част на днешен Китай, се заражда цивилизация, която създава невиждан дотогава град.

Палата Тенгванг в Нанчан, провинция Дзянси, по течението на Яндзъ - най-голямата река в Китай, най-дългата река в Азия и третата най-дълга река в свет...

Палата Тенгванг в Нанчан, провинция Дзянси, по течението на Яндзъ - най-голямата река в Китай, най-дългата река в Азия и третата най-дълга река в света.

© Илюстрация: IStock

Оцелели през хилядолетията, следите от културата Лианджу (Liangzhu) разказват за невероятните достижения на едно неолитното общество, живяло в края на каменната ера. Край делтата на река Яндзъ се заражда цивилизация, която има развито хидравлично инженерство и създава сложна система от канали, язовири и водохранилища – нещо като неолитна „Венеция на Изтока“.

И все пак, нито едно от тези древни чудеса не е имало шанс да оцелее.

Културата Лианджу процъфтява точно едно хилядолетие, след което рухва внезапно преди около 4300 години. Досега причините за мистериозния ѝ залез не са били напълно изяснени, но според много изследователи става въпрос за катастрофални наводнения, “причинени от Яндзъ или от Източнокитайско море“, обяснява геологът Кристоф Шпьотл от университета в Инсбрук, Австрия.

Сега обаче учените разполагат с много по-ясна картина на потопа, който заличава този удивителен древен град.

Международен екип от изследователи проучват минерални образувания (спелеотеми), като сталагмитите, съхраняващи химически записи на измененията на климатични условия, от две подводни пещери в археологическия район.

Анализът на пробите показва, че залезът на Лианджу съвпадна с период на изключително силни валежи, които вероятно са продължили десетилетия и може да са дължали на Ел Ниньо - Южно трептене (ENSO ) - неравномерно периодично изменение на метеорологичните условия, което причинява редуване на наводнения и суши в различни региони по света, особено в тропическия Източен Тихи океан.

Масивните мусонни дъждове вероятно са довели до толкова тежки наводнения на Яндзъ и нейните притоци, че дори сложните язовири и канали не са могли да издържат на огромното количество вода. Водата залива и унищожава град Лианджу и принуждава хората да бягат“.

Според изследователите подобни метеорологични изменения по делтата на Яндзъ вероятно са повлияли и на по-ранни местни култури. Самата цивилизация Лианджу изглежда се въздига в период, характеризиращ се със сухи и относително стабилни условия на околната среда.

Но историята и местният климат подсказват, че проспериращият град няма да е вечен.

Напредналото общество на Лианджу управлява ефективно водните ресурси, като използва хидравлична инфраструктура за контролиране на наводненията, както и за напояване в сухи периоди.

Но в някакъв момент сухият климат изглежда започва да доминира. Това води до преустановяване на развитието на неолитното хидроинженерство, тъй като наличните съоръжения изглеждат напълно достатъчни в сухите условия.

И тогава дъждовете идват. Те потопяват града на два етапа - преди 4400 до 4300 години.

„Нашите данни от анализа на спелеотема, заедно с геохимичните доказателства за наводнения, предполагат, че масивните валежи в цялото средно долно течение на долината на река Яндзъ може да са предизвикали речни наводнения и/или морски наводнения, пренесени от Яндзъ и нейните притоци към вътрешността на сушата. Това е направило невъзможно човешкото обитаването на района, както и отглеждането на ориз", обясняват учените.

Районът на археологическия обект Лианджу.

Районът на археологическия обект Лианджу.

© Илюстрация: IStock

Зараждането на Китайската империя

Стотици години след това климатът остава влажен. Няколко други култури се опитват да заемат мястото на Лианджу до момента, в който мегасуша вероятно води до "окончателната смърт" на неолитните човешки общества в района, пише ScienceAlert.

Приблизително по същото време китайското общество е на път да започне нова глава в историята с основаването на династията Ся през 2070 г. пр.н.е. (Династия Ся се счита за първата династия на Китай, предвождана от легендарния владетел Ю Велики, наследник на митичните Петима императори.)

„Много документи показват, че Ю създава династията Ся, защото съумява да управлява наводненията в района. Някои проучвания обаче показват, че контролът на Ю върху наводненията вероятно се дължи на промените в климата“, казват изследователите и добавят, че техните анализи също подкрепят тази хипотеза.

„Това наблюдение предоставя нови солидни доказателства, че възходът на династията Ся е настъпил в контекста на голям климатичен преход от влажни към сухи условия на околната среда. И това съвпада както с китайски писмени извори, така и с резултатите от предишни проучвания.”