Мистериозно „случайно събитие“ е убило последните вълнисти мамути

Наука

Вълнестите мамути оцеляват на остров Врангел в продължение на 6000 години, след като техните братовчеди от континента загиват. Ново геномно проучване разкрива, че тази изолирана популация вероятно е умряла от внезапно, мистериозно събитие.

Художествена илюстрация на последния оцелял вълнест мамут на остров Врангел.

Художествена илюстрация на последния оцелял вълнест мамут на остров Врангел.

© Beth Zaiken/Love Dalén

Последната оцеляла популация от мамути на планетата е била убита от случайно и внезапно мистериозно събитие, разкрива ново проучване.

Досега се смяташе, че популацията, изолирана от останалия свят в продължение на 6000 години на остров Врангел, днешният краен север на Русия, е била унищожена в следствие на генетично кръвосмешение.

Но ново проучване установява, че популацията, която е нараснала от най-много осем индивида до 300 преди да изчезне преди 4000 години, не е изчезнала поради генетични причини. Ето какво всъщност се е случило според изследователите, публикували своите открития в Cell.

„Сега можем уверено да отхвърлим идеята, че тъй като популацията е била твърде малка, тези мамути са били обречени да изчезнат по генетични причини“, казва в изявление водещият автор на изследването Люве Дален, еволюционен генетик в Центъра за палеогенетика в Стокхолм. „Това означава, че вероятно ги е убило някакво случайно, внезапно събитие и ако то не се беше случило, все още щеше да има мамути днес.“

От преди около 300 000 до 10 000 години вълнестите мамути бродели из студените равнини на Европа, Азия и Северна Америка. Когато ледът в тези северни региони се стопил, арктическата тундра, на която гигантските дебелокожи разчитали за храна, изчезнала. Това свило ареала на мамутите, което в крайна сметка довело до изчезването им, пише Live Science.

Но някъде през този период от време малка група мамути прекосила леда на северозападния бряг на Сибир и започнала да обитава остров Врангел, откъсната от популацията на континента, след като леденият мост изчезнал преди около 10 000 години. Уединени на замръзналия остров, мамутите оцелявали там още 6000 години.

Тъй като мамутите на остров Врангел произхождали от най-много осем индивида, досега учените смятаха, че вредни мутации, дължащи се на кръвосмешение, биха могли да са причинили смъртта на животните.

Бивник на мамут на остров Врангел.

Бивник на мамут на остров Врангел.

© Love Dalén

За да проучат последствията от това, изследователите в новото проучване използват ДНК, извлечена от кости и бивни от Врангел, за да анализират геномите на 21 мамута - 14 от острова и седем от популацията на континента.

Те откриват, че вълнестите мамути на острова наистина показват признаци на кръвосмешение и ниско генетично разнообразие, но мутациите не са толкова сериозни, а най-опасните бавно се изчистват от генома им.

„Ако даден индивид има изключително вредна мутация, той по същество не е жизнеспособен, така че тези мутации постепенно изчезват от популацията с течение на времето“, казва в изявлението един от авторите на изследването Мариан Дихаске, еволюционен генетик в Центъра за палеогенетика. „Но от друга страна виждаме, че мамутите са натрупвали леко вредни мутации почти до изчезването си.“

Тъй като инбридингът е изключен, истинската причина за смъртта на тези вълнести мамути все още е неизвестна, казват изследователите.

„Това, което се е случило накрая, все още не е мистерия – не знаем защо са изчезнали, след като са оцелявали в продължение на 6000 години, но смятаме, че се случило някакво внезапно събитие“, казва Дален. „Бих казал, че все още има надежда да разберем защо са изчезнали.“

За да продължат по-нататък в разследването, изследователите ще търсят улики в откритите вкаменелости на мамут, живял през последните 300 години на популацията на острова. Междувременно учените казват, че техните открития са полезни за разбирането на продължаващата криза на разнообразието, тъй като мрачната съдба на мамута се отразява в много съвременни популации.

Генетични мутации погубили мамутите

Вижте повече

Генетични мутации погубили мамутите

Разпадането на популациите на вълнестия мамут, който е един от най-късните представители на изчезналия род Мамути, е било причинено от опустошителни генетични мутации. Те са довели...

Последните мамути са живели на отдалечен остров в Арктика

Вижте повече

Последните мамути са живели на отдалечен остров в Арктика

Учените обясниха изчезването на последните вълнисти мамути, като твърдят, че са живели на остров в Арктика и са изчезнали преди 4 000 години, съобщава “Сабах”.

Анализ на бивника на женски мамут възстановява движението през живота ѝ

Вижте повече

Анализ на бивника на женски мамут възстановява движението през живота ѝ

„Това е огромно количество движение за един мамут.“

Учени планират да заселят Арктика с хибридни мамути

Вижте повече

Учени планират да заселят Арктика с хибридни мамути

Десет хиляди години след като вълнестите мамути изчезват от лицето на Земята, учените се впускат в амбициозен проект за връщане на праисторическите зверове в арктическата тундра.

„Важно е за съвременните програми за опазване да се има предвид, че не е достатъчно популацията отново да достигне приличен размер“, казва Дихаске. „Необходимо е също да се наблюдава активно и генетично, защото тези геномни ефекти могат да продължат повече от 6000 години.“