Мистериозни деформации на земната повърхност може да разделят Африка на две

Наука Природа

Странни, невиждани досега движения в Източноафриканската разломна долина изглежда се задвижват от супер нагрята скала, дълбоко под земната повърхност.

Източноафриканската разломна долина е разкъсване на повърхността на Земята.

Източноафриканската разломна долина е разкъсване на повърхността на Земята.

© Източник: iStock

Гигантска струя, излъчвана от свръхнагорещена скала, издигаща от дълбините на земните недра, близо до ядрото на Земята, може да помогне да се обяснят мистериозни деформации, свързани с гигантско разкъсване на повърхността на планетата, което изглежда разделя Африка на две, установява скорошно проучване.

По цялата планета огромни цепнатини в земната повърхност, известни като континентални разломи, разкъсват земните маси. Най-големият активен континентален разлом на Земята е Източноафриканският разлом (ИАР) - мрежа от долини с дължина около 3500 км, простираща се от Червено море до Мозамбик.

Континенталният разлом се задвижва от деформацията на литосферата, най-външния твърд слой на планетата. Тъй като литосферата се разтяга (тектоничните плочи се отдалечават една от друга), нейните най-плитки части могат да се изкривят по различни начини, от разкъсване до пречупване.

Посоката, в която се деформира земната повърхност при континенталните разломи, обикновено е под прав ъгъл спрямо дължината на разлома - представете си две половини на континента, които се раздалечават, като земята се разтяга или разкъсва, където тези половини се срещат, пише Live Science.

След като изследват източноафриканския разлом в продължение на повече от 12 години, изследователите откриват, че деформацията е перпендикулярна, както се очаква, движейки се на изток и запад. Те обаче откриват и деформация, успоредна на разлома, движеща се на север. Тези движения на повърхността „са доста необичайни и не са наблюдавани другаде“, казва за Live Science Д. Сара Стампс, геофизик от Virginia Tech, университет в Блексбърг, Вирджиния, и съавтор на изследването.

В проучването екипът установява, че гигантска, гъбообразна "суперструя" от гореща, разтопена скала, издигаща се нагоре през мантията на Земята, може да помогне да се обяснят тези мистериозни изкривявания.

„Тази работа предполага, че разломите могат да играят активна роля в деформирането на земната повърхност, особено в континенталните разломи, където литосферата е изтъняла“, казва Стампс.

Учените отдавна знаят за мантийните струи на Земята. Например Исландия и островните вериги на Хаваите и Галапагос се образували, когато тектоничните плочи бавно се движели над мантийните струи, които изгаряли покриващия материал като горелка.

Изследователите се съсредоточават върху Африканския суперплюм (масивно издигане на гореща мантия от вътрешността на планетата, която пренася топлина към повърхността), който се издига под Югозападна Африка и отива на североизток през континента, ставайки по-плитък, докато се простира на север.

Африка може да се разделя на две при гигантска цепнатина, простираща се 3500 км от Червено море до Мозамбик.

Африка може да се разделя на две при гигантска цепнатина, простираща се 3500 км от Червено море до Мозамбик.

© UniversalImagesGroup/Getty Images

Учените използват GPS технология, за да наблюдават движенията на повърхността в източноафриканския разлом с милиметрова точност. Също така използват сеизмични инструменти, за да анализират посоките, в които се разлива горещата скала от мантията.

И накрая, 3D компютърни модели, разработени от водещия автор на изследването Тахири Раджаонарисон, геофизик в New Mexico Tech в Сокоро, анализират GPS и сеизмичните данни, за да симулират подземната активност в основата на Източноафриканския разлом.

3D моделите показват, че необичайните деформации, успоредни на разлома, могат да бъдат задвижвани от северния мантиен поток, свързан с Африканския суперплюм.

Като цяло, „за мен най-важният извод от тези открития е подобряването на нашето разбиране за това как континентите се разделят“, казва Раджаонарисън.

Учените публикуват откритията си през март в Journal of Geophysical Research: Solid Earth.