Милиони хора по света отбелязаха невруз

Цивилизация

Пролетта се задава. Различните култури по света имат древни ритуали с които приветстват настъпването на сезона.

Галерия | Милиони хора по света отбелязаха невруз

Вижте 3 снимки

В Иран, и няколко други страни, пролетното равноденствие бележи началото на невруз – двуседмичен празник, неразделна част от персийската култура. На фарси невруз означава „нов ден“, трудностите на зимата символично се оставят в миналото и хората празнуват прераждането на природата.

Тази година се отбелязва началото на 1396 година по персийския календар.

Ето няколко факта за празника:

1. Невруз не е ислямски празник.

Той датира отпреди появата на исляма и християнството и се свързва със зороастризма, една от първите монотеистични религии. През 2009 г. ЮНЕСКО го включва в списъка на Нематериално културно наследство.

2. Невруз се чества от много страни, религии и различни култури.

Над 300 милиона души по света отбелязват невруз. Празникът се почита в страните от Близкия Изток, Централна Азия, Европа, Кавказ и САЩ. Във всяка култура той е символ на обновление, макар да има различни ритуали свързани с него.

Галерия | Най-обичаното растение в Япония

Вижте 13 снимки

3. Пролетното почистване има духовен аспект.

Хората започват да се подготвят за празника като правят khaneh tekani, което на персийски буквално означава „изтърсване на къщата“. Перат се килими, стените се пребоядисват, подреждат се шкафовете, но това има и символично значение. Чистотата прогонва злото и хората внасят свежа енергия.

4. Празнуването започва с прескачане на огън.

В последния вторник от персийската година много хора участват в ритуал по прескачане на огън, наречен Chaharshanbe Suri. В зороастризма огънят представлява божествената мъдрост. Прескачането му е начин човек да се отърве от предишен лош късмет и да започне новата година на чисто.

5. Седем е щастливо числ.

Haft-Seen (седемте С) са неразделна част от празника. Става въпрос за седем символични предмета, които на персийски започват с буквата „с“: sabzeh, кълнове на жито, овес или леща, които символизират прераждането; samanu, сладкиш, символизиращ изобилието; senjed, персийска маслина, символ на любовта; seer, чесън, за добро здраве; seeb, ябълки, символ на крастотата; sumac плод, символ на изгрева и serkeh, оцет, символ на търпението.

6. Златни рибки (които постепенно стават демоде).

Понякога в седемте С се включват книга с поезия, свещ с огледала и дори златни рибки. На всеки празник загиват близо пет милиона златни рибки и затова наличието им за празника е спорно. Миналата година иранският президент Хасан Рухани пусна в туитър снимка на неговите седем предмета, но вместо златна рибка той бе поставил портокал в аквариум.

7. Празникът завършва с пикник.

На тринайсетия ден от новата година празненствата преливат в пикник на открито. В Иран почти цялата страна излиза да празнува, обикновено покрай речните брегове. На този ден семействата често изхвърлят предметите от haft-seen. По този начин хората символично се отървават от злото, което би могло да ги сполети през новата година.