Милиони паяци покриха австралийски град с було от паяжина

Природа

Рекордни дъждове са причинили сериозни наводнения около Ланкестън, втория по големина град в австралийския щат Тасмания, но синоптиците едва ли са очаквали от небето да завалят и паяци.
Силните наводнения в австралийския щат Тасмания принудиха паяци да се евакуират, като използват нишките си.
Снимка: ABC News
Силните наводнения в австралийския щат Тасмания принудиха паяци да се евакуират, като използват нишките си. Снимка: ABC News

Всъщност дърветата в наводнените райони около Ланкестън гъмжат от малки черни паяци, които са покрили короните им с огромни пелени, съобщават местните новинарски емисии. Кен Пукети, който снимал паяжините, твърди пред Guardian Australia, че паяците са покрили територия с дължина 800 метра. Паяжината била толкова плътна, казва Пукети, че в опит да я снима тя полепнала по обувките, краката и ръцете му.

Подобни събития се случват, когато паяците пропълзяват до най-високите точки на местообитанията си – огради или растения – и пускат нишки, които въздушните течения понасят. Нишките играят ролята  на „балон с горещ въздух“, казва арахнологът Тод Блекледж. При това явления паяците отиват там, "където ги занесе вятърът", и така популацията им расте или в случая с паяците в Ланкестън те се евакуират от негостоприемни територии.

Събития от този род може да се случат из цял свят. През май 2015 г. паяци опънали мрежа в района на южен Тейбълендс, Австралия, а през ноември 2015г. пак паяци произвели близо километър паяжина край Мемфис, Тенеси в САЩ Подобни явления могат да се наблюдават и в северното полукълбо, в това число Великобритания и Пакистан.  

Подобни материали:

Ново откритие в природата: паяк унищожава половите органи на женската, за да остане единственият, съчетал се с нея.