„Милиардерската формула“ на Безос, Мъск и Гейтс

Наука

Тези 5 правила за успех правят Джеф Безос, Илън Мъск и Бил Гейтс богати
Илюстрация: iStock
Илюстрация: iStock

Според немското списание Witschaftswoche тримата технологични предприемачи мислят и действат доста еднакво. Ето някои от общите им правила за успех.

  1. Настоящето не е важно, а бъдещето

Първото общо между тримата магнати е, че те не са „за“ днес, а „за“ бъдещето. Илън Мъск мечтае хората да станат „мултипланетарен вид“ през следващите няколко десетилетия, а Бил Гейтс инвестира в много стартъп компании, чиято цел е устойчива икономика. Чрез новите технологии те променят света.

Илън Мъск: Спя около 6 часа на вечер, опитах по-малко, но общата производителност намалява

Вижте повече

Илън Мъск: Спя около 6 часа на вечер, опитах по-малко, но общата производителност намалява

По колко спи и по колко работи най-богатият човек на света?

       2. Когато поемат рискове винаги са много добре информирани

Според бившия мениджър на SpaceX Кантръл, Илън Мъск научавал възможно най-много за дадена тема, когато преследвал конкретна цел. Той чете невероятно бързо и абсорбира опита на хората с които се заобикаля. Безос и Гейтс са също така много любопитни и винаги научават нови неща. В същото време обичат да се заобикалят с интелектуалци и експерти от различни области, за да се учат от тях.

        3. Логиката определя тона и решава проблемите.

Другото, което свързва тримата милиардери е вярата им в технологията. IT мениджър, който дълго време е работил в Microsoft обобщава основното правило на Бил Гейтс по следния начин: „Логика, логика, логика.“ Но Безос и Мъск, както и Гейтс се опитват да разберат причината и ефекта за да могат да намерят решение.

Странните навици на техномилиардерите

Вижте повече

Странните навици на техномилиардерите

Техномилиардерите като Илън Мъск, Марк Зукърбърг и Джеф Безос имат свои собствени ритуали, които им помагат да се справят с могъщите си империи и в същото...

       4. Технологията ще реши проблемите на човечеството.

Четвъртото основно правило е, че технологията може да реши всичко. Както Гейтс, така Безос и Мъск силно вярват в силата на технологията.

Стартъп компанията на Безос Blue Origin иска да разработи ракети, с които да се пътува в космоса. Безос инвестира и в копания, която се опитва да разработи термоядрен реактор. Мъск и Гейтс са убедени, че дигитализацията може да реши почти всички основни проблеми, пред които се изправя световното население, като заразни болести, недостиг на вода, детска смъртност и осиуряване на храна.

Галерия | Кой ще спечели надпреварата?

Вижте 6 снимки

                 5. За да успеете трябва да сте упорити

Последното правило за успех е упоритост. Кантръл казва за Мъск, че никога не мисли за провала. Провалът не заема място в ума му. Безос и Гейтс имат същия начин на мислене. Те не преосмислят бизнес моделите си, защото смятат, че пренареждането отнема твърде много енергия. Безос казва: „Упорити сме по отношение на визията, гъвкави сме с детайлите.“

Но хората, които са толкова упорити имат и голямо его. Според Кантръл Мъск е много горд със себе си и наследството му е това, което го мотивира. Бил Гейтс също не е скромен. Той и Безос следват мотото: „Победителят взема всичко". Искат да доминират и да постигат велики неща.