Международни фотографски срещи в Пловдив

Цивилизация България

От 4 до 26 октомври в Пловдив се провеждат Международни фотографски срещи, които включват две програми - „Фотоборса” и „Фотомакет”.
Международни фотографски срещи в Пловдив.
Снимка: БГНЕС
Международни фотографски срещи в Пловдив. Снимка: БГНЕС

 „Фотоборса” е петдневна програма, предвиждаща срещи на фотографите от Пловдив и гостите на фестивала с директори на фото фестивали и куратори под формата „Преглед на портфолио”. Фотографите участващи в тези срещи ще чуят не само анализа и мнението на експертите, но ще имат възможността да получат предложения за изложби, публикации на книги или други проекти.

Портфолио прегледът е място за срещи със специалисти, които могат да подпомогнат авторите в реализацията на творчески и бизнес идеи.

Програмата „Фотомакет” пък представя фотографската книга като самостоятелна и пълноценна форма на фотографско творчество. Фотомакетът е пилотният вариант на фотографската книга, създаден от автора. Участниците в срещите могат да получат ценни оценки и мнения на доказани експерти в двете области.

Сред тях са Маша Голдман от Русия, съосновател и директор за чуждестранни програми на Международния фестивал на фотографията PhotoVisa, проф. Юсуф Мурат Шен от Истанбул, ръководител на изследователския център за приложения фотография в университета за изящни изкуства „Мимар Синан”, Давид Пухадо, Испания/Сърбия, фотограф, галерист, куратор и директор на Месец на фотографията в Белград.

Всеки участник ще представи своето портфолио на максимум трима експерти в индивидуални сесии, а след края те ще предложат своето класиране. Така събралият най- много гласове участник ще получи покана за следващата изложба. Фотоизложби на няколко места в града съпътстват програмата на Международните фотографски срещи. /БГНЕС