Международeн Панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика"

Пулсът на времето Цивилизация България

Преди дни във Варна бе закрито юбилейното издание на Международния Панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика".

На стилна церемония в Английския двор на Археологическия музей - Варна бяха връчени наградите на победителите в конкурсите, проведени в рамките на най-голямото изложение за изкуства и занаяти в България.

Още с откриването на юбилейното изложение бе дадена сериозната заявка, че това ще е едно от най-успешните му издания. 21 дни Варна бе място, където пред погледите на стотици хора, майсторите на изящна керамика, рисувана коприна и стъкло, иконопис и дърворезба, кожена пластика и художествен текстил създаваха уникални творби. Заедно с тях в специално изградената галерия "Къщата на майсторите" се представиха художници от много държави дошли във Варна, творили заедно и запазили в сърцата си България. Стотиците посетители на панаира видяха творбите на художници от Германия, САЩ, Корея, Русия, Словения, Франция, Англия, Италия, България. Проектът "Италия-България" представи пред хилядна публика едно своеобразно състезание между български и италиански майстори- каменоделци. В Морската градина на Варна се родиха прекрасни творби от камък.

Проект "Слънца рисуват слънца" бе празник на детската рисунка, в който деца от детска градина „Пушкин”, деца с увреждания и деца лишени от родителски грижи се събраха пред сцена „Раковина” в Морската градина на Варна, за да рисуват заедно слънца. Те се забавлява, пяха и получиха грамоти и награди. Кръглата маса "Църковните изкуства - съхранение и развитие" постави за обсъждане сериозната тема - "Дърворезбата в православните храмове". В храм "Свети Архангел Михаил" дискутираха представители на ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий“- Православен Богословски факултет, доц. Мариян Стоядинов и доц. Миглена Прашкова ръководител на Катедра „Църковни изкуства“, представители на УС на „Булгарика“ и Духовно-просветeн център „Св. Архангел Михаил”, свещеници, както и много иконописци, дърворезбари и реставратори. Те обсъждаха проблемите свързани с подмяната на ръчно изработените дърворезби в храмовете.  Ретроспективната изложба "5 години Международен пленер за изящни изкуства" бе едно от кулминационните събития в програмата Панаира.

Закриването на юбилейното 20-то издание на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” бе също така атрактивно. 

Много заслужено Асоциацията за съхранение и развитие на българските изкуства "Булгарика" бе оценена и наградена от Световната фестивална асоциация. Почетната награда на Световната фестивална асоциация връчена на Председателката на УС на Асоциация "Булгарика" г-жа Веселина Савова, по чиято идея се организира панаира, е международната оценка и признание за най-голямото българско арт - изложение Международния панаир на занаятите и изкуствата.