Метрополия

Цивилизация

Днес, когато над половината население на света е струпано в градските райони, мегаполисите концентрират в себе си енергията и човечеството на XXI век
Текст и снимки: Мартин Румерс
Текст и снимки: Мартин Румерс

Галерия | Метрополия

Вижте 5 снимки

В момента в градовете живеят повече хора от когато и да било. Според Фонда за населението на ООН днес над половината жители на света живеят в урбанизирани райони, като се очаква до 2050 г. този дял да нарасне до близо 70%.

В глобален мащаб един от всеки осем от тези граждани живее в мегаполис – място с повече от 10 млн. жители според определението на ООН. Това беше причината да започна моята поредица „Метрополия“.

Галерия | Топ 20 на най-големите урбанизирани територии в света

Вижте 21 снимки

Исках да привлека вниманието върху статистиките на ООН и да покажа как всъщност изглеждат. Затова между 2007 и 2015 г. снимах мегаполиси и документирах бързия процес на урбанизация.

Зададох си няколко въпроса: как могат хората да живеят в градове, които са толкова пренаселени, трескави и хаотични? Какви са разликите между мегаполисите? И какви общи черти споделят?

Опитах се да изкарам на бял свят контрастите между богатството и бедността, между традиционната култура и последните нововъведения. Очарова ме мисълта, че толкова много хора могат да съжителстват в толкова пренаселени места. Мястото никога не стига. Но има и неспирна изобретателност и усещане за общност.

Всеки път, когато работя в нов град, си намирам местен помощник. Обсъждаме какво трябва да посетим и ако мястото ни хареса, си избираме подходяща гледна точка отвисоко. След това всичко е игра на изчакване.

Използвам дълги експонации, за да онагледя скоростта на градския живот и да уловя енергията му. Важно е да знам кои елементи в кадъра се движат и кои са неподвижни. Трябва да има равновесие – хармония в хаоса. Всичките ми снимки са заснети на филм.

Целта ми е да запечатам живота в мегаполиса в един-единствен кадър – едно панорамно и калейдоскопично изображение. Всички снимки в поредицата са многопластови: колкото по-дълго ги гледате, особено ако са отпечатани в голям формат, толкова повече неща виждате. Хиляди пъти съм се взирал в тях, но продължавам отново и отново да откривам нови истории и елементи. Надявам се, че с вас ще е същото.

Април 2017

Вижте повече

Април 2017