Мечът на Гуджиян остава “остър като бръснач” 2 500 години – как е възможно?

Цивилизация

Древен китайски меч, известен като Мечът на Гуджиян, престоява във влажна гробница в продължение на 2500 години, преди да бъде открит. А когато учените го изваждат от дървената му ножница, по полираната повърхност проблясва отразената светлина.

Мечът на Гуджиян е калаен бронзов меч, който престоява във влажна гробница в продължение на 2500 години, преди да бъде открит. Известен е със своята н...

Мечът на Гуджиян е калаен бронзов меч, който престоява във влажна гробница в продължение на 2500 години, преди да бъде открит. Известен е със своята необичайна острота, сложен дизайн и устойчивост на потъмняване, рядко срещани в артефакти на подобна възраст. Днес се съхранява в Музея на провинция Хубей, който е един от най-известните в Китай. През 1994 г. е повреден от служител, докато е в Сингапур. Оттогава Китай забранява мечът да бъде излаган в чужбина.

© Siyuwj / Wikimedia Commons

Острието е декорирано със загадъчни символи, но най-невероятно от всичко, е, че дори две хилядолетия по-късно, то изглежда като току-що изковано и е остро като бръснач.

Откриването на меча

През 1965 г. археолози разкриват множество древни гробници по протежение на река Джанг в Джингжоу, Китай. В тях откриват повече от 2 000 артефакта, но най-интересният е Мечът на Гуджиян.

Реликвата лежи до човешки скелет в изгнил от влагата в гробницата ковчег. Но когато археолозите изваждат меча от дървената му, но плътно покриваща го, почти херметическа ножница, те виждат блестящо бронзово произведение на изкуството с ръб, остър като бръснач. Министерството на културата на Хубей описва острието като достатъчно остро, за да прореже „20 парчета твърда хартия“ наведнъж.

Мечът е принадлежал на Гуджиян (Goujian) - легендарен китайски владетел, който управлява царство Юе (Yue), днешен Северен Джъдзян (Zhejiang), преди повече от 2 000 години.

Мечът на Гуджиян

Мечът на Гуджиян има медно острие, чийто ръб е покрит с калай, който придава повече твърдост и запазва неговата острота. Черни ромбични гравюри покриват двете му страни, а дръжката е инкрустирана със сини кристали и тюркоаз, и е обвита с коприна. Общата дължина на меча е 55,6 см, като дръжката е дълга 8,4 см, в основата си острието е широко 4,6 см.

Според някои археолози обитателят на гробницата е приближен на владетеля на име Уйеджи (Ouyezi), който му помага да победи държавата Ву и да се възкачи на трона. В знак на признателност Гуджиян го обсипва с богатства и му дава един от своите мечове. По-късно потомците на Уйеджи го погребват заедно с меча, подарен от владетеля, за да подчертаят прославените му военни подвизи. Всичко това става ясно от осемте знака, гравирани в две колони от едната страна на острието. Шест от тях са дешифрирани веднага като „Крал на Юе“ и „направи този меч за лична употреба“. Другите два знака са дешифрирани през 1966 г., като се предполага, че представляват името на Гуджиян.

Смята се, че благодарение на тези превъзходни оръжия, Гуджиян побеждава държавата Ву през 473 г. пр. н. е. Той става един от най-великите владетели на Юе, като управлява от 496 до 465 г. пр. н. е.

От едната страна на острието са гравирани осем знака.

От едната страна на острието са гравирани осем знака.

© Yutwong / Wikimedia Commons

Как мечът е останал остър толкова дълго

През годините много учени се опитват да разберат как в подобна влажна среда острието успява да избегне корозията, без да потъмнее повече от 2 000 години. За да разберат каква е причината, учени от Университета "Фудан" използват прецизна технология, за да определят химическия състав на меча.

Те откриват, че тялото на острието е направено предимно от мед, което го прави по-гъвкаво и намалява риска от счупване. За устойчивостта на метала допринася калаят, концентриран по ръбовете на острието, което ги прави по-твърди и способни да запазят остротата си. Съдържанието на сяра намалява вероятността от потъмняване на шарките. Всичко това, съчетано с херметическата ножница, вероятно е позволило на Мечът на Гуджиянму да запази непокътнатия си вид векове наред, дори в наводнената от подземни води гробница.