Март 2015

Списания - статии NG KIDS All Issues NG KIDS Articles

Леопардите – най-малките големи котки в мартенския брой на сп. National Geographic KIDS

 

Да живееш с леопарди

Леопардите са най-малките от т.нар. големи котки – определение, което включва лъвовете, тигрите и ягуарите, но са удивително силни за големината си и са ненадминати в дебненето. Хранят се с всичко от зайци до антилопи. Това обаче е докарало проблеми на леопардите в Намибия, където котките живеят по едни и същи места с животновъди, чиито стада скитат на свобода. NG KIDS ти разказва какнашийници, огради и магарета пазачи помагат на хората да съжителстват с големите котки.

 

Невероятно, но факт

Знаеш ли, че когато стъклото се чупи, пукнатините се движат с над 4800 км/ч? А известно ли ти е, че царевичният кочан почти винаги има четен брой зърна? Виж още смайващи факти в рубриката на NG KIDS „Невероятно, но факт“.

 

Съкровище!

От векове богатства на стойност милиарди левове остават скрити или изгубени по целия свят. Професионални търсачи на съкровища обикалят планетата в търсене на тези иманета, но други късметлии съвсем случайно се натъкват на тях. Независимо как са открити, тези многовековни богатства ни разказват важни неща за миналото. Виж в NG KIDS 3 истории за намерени изгубени богатства.

 

Суперлаборатория в морето

„Сий Орбитър“ е високотехнологичен плавателен съд, който се строи с помощта на Националното географско дружество. Създаден е за изследване на океаните; висок е 58 м, като горната му половина се извисява над морето, а долната е потопена във водата. Когато бъде пуснат на вода през 2016 г., ще отплава към далечни кътчета на океаните, а после ще се остави на теченията, докато учените правят своите проучвания. Влез в лабораторията с NG KIDS и виж най-интересните подробности.

 

Мечка срещу риба

Кафявите мечки на полуостров Камчатка са големи и много силни животни. Оказва се обаче, че не е лесно да си върховен хищник. През лятото, когато сьомгата се изкачва по течението, за да хвърли хайвера си, на реката се събират около 600 гладни мечки. Но мощният удар с лапа невинаги води до рибка за вечеря.Фотографът на диви животни Мишел Рого разказва за NG KIDS как е заснел уникални кадри с кафяви мечки.

 

И още много интересни разкази, идеи, факти, забавления, конкурси и кръстословици на страниците на мартенския брой наNational Geographic KIDS.

 

Родители, посетете страницата на KIDS във Facebook, за да научите предстоящите събития, коитоорганизираме за вашите деца.

Март 2015

Вижте повече

Март 2015