Малко преди да стигнем брега...

От редактора

август | от редактора Красимир Друмев

Харесвам поуката на историята за власите, които се изподавили близо до брега на Дунава. Разказваше ми я баща ми, когато бях малък, а сега аз дидактично я разказвам на поредния ми внук. За онези от вас, които не я знаят, ето я накратко. Тръгнали млади юнаци от влашко да проявяват смелост и да преплуват Дунава. Захвърлили дрехите на брега, с юнашки викове се хвърлили във водата и храбро заплували „кучешката“. Наближили най-сетне отсрещния бряг, един юнак гордо ревнал, че са стигнали, и събратята му се отпуснали, спрели да плуват. И ето така, на метри от брега, се изподавили...

Сетих се за тази наивна история заради коронавируса, но не само заради него. Като оглеждаме битието си, виждаме навсякъде такива юнаци. Тръгнем да правим нещо, аха да го свършим и накрая вземем та оплескаме нещата. Може да е магистрала, с която да се гордеем, ала скоро след откриването й асфалтът се нагъва. Може да е улица, за ремонта й даваме милиони, а скоро почват ремонти на ремонтите. Като кореспондент на БТА работих общо почти девет години в тогавашните две Германии и как пък не видях немец да не си изпипа докрай работата. Това правеха и българи, отишли там да изкарат някой лев, но не спираха да се оплакват от германците, че били досадно взискателни.

Да си дойдем на приказката за вируса. Боже, как в началото се тупахме в гърдите, че сме въвели перфектни мерки и ефектът от тях е за пример на близки и далечни народи. Малко заразени, малко умрели, болниците в пълна готовност, просто прекрасно. Спасяваме човешки животи.

Да, ала минаха седмици и не издържахме. Запяхме друга песен – премахваме почти всички мерки, че задушаваме икономиката. Нека проявяваме гражданско съзнание и сами да се ограничаваме, та да не се заразяваме.

Да, ама не. Националният манталитет ни учи, че правилата и законът не са да се спазват, а да се заобикалят.

Хитро, нали? Само че вече отчитаме високи нива на заразени от вируса, уж бяхме държава за пример, а сега други държави не пускат туристите си у нас, че сме станали рискови.

Оказва се, че власите и днес се давят малко преди отсрещния бряг на Дунава.

Август 2020

Вижте повече

Август 2020