Малки роботи изчистват успешно пневмония от белите дробове на мишки

Наука

Учени успешно насочат рояк от микроскопични роботи към бактериите на пневмонията в белите дробове на мишки, за да ги прочистят. Това дава надежда, че в бъдеще подобна терапия може да бъде разработена за лечение на смъртоносната болест при хора.

Микророботът ( водораслите са в зелено, наночастиците в кафяво).

Микророботът ( водораслите са в зелено, наночастиците в кафяво).

© Фанию Джанг и Джангшон Лий / чрез Science Alert

Микророботите са направени от клетки на водорасли, покрити със слой антибиотични наночастици. Водораслите осигуряват плавателност през белите дробове, което е ключово за целенасоченото и ефективно лечение.

При експериментите инфекциите при всички мишки, третирани по този начин, изчезват, докато мишките, които не получават лечението загиват в рамките на три дни, съобщават изследователите в доклада си, публикуван в Nature Materials.

Технологията все още е в изпитателен етап, но първоначалните резултати са много обещаващи, съобщава Science Alert.

„Въз основа на тези данни виждаме, че микророботите биха могли потенциално да подобрят проникването на антибиотиците, за да унищожат бактериалните патогени и да спасят живота на повече пациенти“, казва Виктор Низет, лекар и професор по педиатрия в Калифорнийския университет в Сан Диего.

Наночастиците върху клетките на водораслите са направени от малки полимерни сфери, покрити с мембрани на неутрофили (вид бели кръвни клетки). Тези мембрани неутрализират възпалението. Овладяването на възпалението подобрява борбата с инфекцията и улеснява плуващите в средата микророботи да доставят лекарството точно там, където е необходимо. Точно тази прецизност прави подхода толкова ефективен.

Изследователите установяват също, че лечението с микророботи е по-ефективно от интравенозно инжектиране на антибиотици - всъщност дозата на инжектиране трябва да бъде 3000 пъти по-висока от тази, заредена върху клетките на водораслите, за да се постигне същия ефект при мишките.

„Тези резултати показват как целенасоченото доставяне на лекарства, комбинирано с активно движение от микроводораслите, подобрява терапевтичната ефикасност“, казва Джоузеф Уанг, наноинженер от Калифорнийския университет в Сан Диего.

При хората пневмонията, причинена от бактерията Pseudomonas aeruginosa, използвана в това проучване, възниква, след като пациентите са поставени на механичен вентилатор в интензивно отделение. Инфекцията често удължава престоя в болницата и значително увеличава риска от смърт.

Изследователите са уверени, че техният иновативен метод може да бъде “дозиран” според нуждите и ще бъде лесен за прилагане в белите дробове на вентилирани пациенти (микророботите са доставени на мишките през тръба в трахеята).

Следващите стъпки пред екипа са повече изследвания за това как микророботите взаимодействат с имунната система и подготовка за тестване при по-големи животни – и в крайна сметка при хора.

„Нашата цел е да направим целенасочено доставяне на лекарства в по-предизвикателни части на тялото, като белите дробове“, казва химическият инженер Лиангфанг Джан от Калифорнийския университет в Сан Диего. „И ние искаме да го направим по начин, който е безопасен, лесен, биосъвместим и дълготраен.“