"Майкрософт", "Амазон" и "Гугъл" ще борят заедно глада по света

Цивилизация

Американските технологични гиганти "Майкрософт", "Амазон" и "Гугъл" ще обединят сили с международни организации, с цел да предотвратят и идентифицират причините за глада в развиващите се страни, предава АФП.
© Снимка: БГНЕС

За целта трите компании ще прибегнат до изкуствен интелект и анализ на големи обеми данни, съобщиха в съвместно изявление Световната банка и ООН. Вместо, както досега, да се следват събитията и международните организации да се опитват да помогнат на гладуващите, едва след като вече са дадени множество жертви, технологичните компании ще "използват предвиждащата сила на данните", за да могат да се вземат мерки, преди кризата изобщо да е възникнала.

"Фактът, че през XXI век десетки милиони, много от които деца, все още гладуват е световна трагедия. Ние формираме безпрецедентна световна коалиция, която да каже "стига"", заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким.

Няколко души притежават богатство колкото половината хора по света

Вижте повече

Няколко души притежават богатство колкото половината хора по света

Осем души на планетата притежават толкова богатство, колкото е общата собственост на по-бедната половина от населението на света.

През миналата година повече от 20 млн. души в Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Йемен са гладували. Други 124 млн. души живеят в условията на несигурност за прехраната си и разчитат на хуманитарна помощ за оцеляването си. Повече от половината живеят в райони на конфликти.

Новосъздаденият Механизъм за справяне с глада (FAM) ще осигури ранно предупреждаване за възникването на кризи с продоволствията, които имат потенциал да се превърнат в глад, и ще позволи навременното задействането на мерки за предотвратяването му.

"Майкрософт", "Амазон", "Гугъл" и други технологични компании ще осигурят необходимата експертиза за изграждането на система за математически анализ, наречена "Артемида", която да използва изкуствен интелект, за да предвижда проблемите с прехраната в реално време.

Първоначално FAM ще бъде пилотно използвана за ограничени рискови държави, а по-късно ще покрие целия свят. Инициаторите на инициативата ще се срещнат на 13 октомври на остров Бали, Индонезия, за да дискутират въвеждането ѝ в експлоатация. Разговорите ще бъдат част от ежегодната среща МВФ — Световна банка. /БГНЕС