Майките шимпанзета скърбят и обичат като нас

Природа

Подобно на човешките майки, шимпанзетата наливат огромни ресурси в отглеждането на малките си, които на свобода може да доживеят до 40 години.

Бебе шимпанзе с майка си

Бебе шимпанзе с майка си

© Снимка: Eric Gevaert, Alamy

Макар общностите им – от тропическите гори на Уганда до гористите савани на Танзания – да имат своите различия и особености, всички те имат обща характеристика: силна връзка между майките и малките.

Ново изследване разглежда отблизо майчинството при шимпанзетата и предоставя ценна информация за този застрашен вид.

Поради разрушаването на хабитатите, лов и болести популацията на големите примати е намаляла с най-малко 70%: от около един милион през 1900г. до между 172 000 и 300 000 днес. Повече информация за социалните им връзки може да подпомогне усилията за опазването на вида. Поколения приматолози са документирали силни връзки между майките и вече порасналите им синове, но едва миналата година проучване доказа, че тези връзки не са просто спорадични, а са норма.

След като пораснат мъжките шипманзета не виждат майките си толкова често, но когато пътеките им се пресекат синовете т проявяват нежност, както в детството.

Някои имат дори още по-близки връзки: „Около 1/3 от мъжките възрастни са изключително добри приятели с майките си“, казва Рачна Реди от Харвардския университет, която наблюдава животните в естествената им среда от години. Това е също така крайно необичайно сред бозайниците, тъй като повечето мъжки напускат групата си след като стигат зрялост. При шимпанзетата женските намират нова група.

Макар мъжките да не напускат групата, те са изправни пред тежък преход: навлизането в социалната йерархия на възрастните мъжки. Проучването установява, че майките играят ключова роля в този преход, защитавайки синовете си по време на конфликти с по-възрастните и предлагайки им утеха.

Осъзнаването на собствената ни тленност се счита за това, което ни отличава от животните, но изследвания сочат, че шимпанзетата могат да изпитват дълбока скръб – една от много емоции, които споделяме с големите си „братовчеди“.

Любопитни шимпанзета

Вижте повече

Любопитни шимпанзета

Хората искат да знаят повече за използващите сечива шимпанзета от Конго. Интересът е взаимен.