Магма, движеща се в изгаснал вулкан, причинява поредица от земетресения в Япония

Наука Природа

Над 10 000 земетресения удрят полуостров Ното през последните три години. Изглежда те са резултат от магма, движеща се през изгаснал, срутил се вулкан, показват нови изследвания.

Течна магма може да се движи през изгаснал вулкан под Япония, причинявайки поредица от земетресения.

Течна магма може да се движи през изгаснал вулкан под Япония, причинявайки поредица от земетресения.

© GETTY IMAGES

Земетресенията се случват на полуостров Ното край Японско море, на северния бряг на страната. В този район не е имало вулканична дейност от 15,6 милиона години. Въпреки това, ново проучване, публикувано в JGR Solid Earth, установява, че земетресенията се случват по модел, който предполага, че течната магма все още се движи дълбоко под повърхността в древна, срутена калдера.

„Тази земетръсна поредица е причинена от движение на течности нагоре през сложна мрежа от разломи“, казва за Live Science водещият автор на изследването Кесуке Йошида, геолог в Изследователския център за прогнозиране на земетресения и вулканични изригвания към Университета на Тохоку в Япония.

Тази поредица започна през декември 2020 г. Оттогава е имало над 1000 земетресения с магнитуд 2 или по-големи, включително едно земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер през юни 2022 г. и земетресение с магнитуд 6,5 през май 2023 г., което убива един човек и ранява десетки други.

Йошида и колегите му изследват земетресенията, изучавайки сеизмичните вълни от повече от 10 000 земетресения с магнитуд 1 или по-големи, случили се в района през последните три години.

Земетресението с магнитуд 6,5 по Рихтер, което удари Япония през май, уби един човек.

Земетресението с магнитуд 6,5 по Рихтер, което удари Япония през май, уби един човек.

© GETTY IMAGES

Те откриват, че земетресенията са възникнали на дълбочина 20 км, преди постепенно да мигрират към по-малки дълбочини. Това е в съответствие с издигането на течност през съществуваща мрежа от разломи, съобщават изследователите. Местоположението на епицентровете на земетресението е кръгло, което предполага пръстеновидна структура на тази мрежа от разломи. Това може да означава древна, срутена калдера от вече изчезнал вулкан.

Не е необичайно отдавна мъртвите вулкани все още да съдържат джобове с магма, пишат изследователите, и когато тези течности се движат, те могат да деформират кората, принуждавайки разломите да се плъзгат и плъзгат един към друг.

Земетръсни поредици като тази могат да се случат по всяко време в зоните на субдукция, където подпъхването на една тектонска плоча под друга непрекъснато движи течности около земната кора, казва Йошида. Също така е възможно опустошителното земетресение в Тохоку с магнитуд 9,1 през 2011 г. да е предизвикало движение на течности, което все още отеква днес. “Това земетресение беше последвано от няколко малки земетръсни поредици в Североизточна Япония”, казва Йошида.

Въпросът сега, казва Йошида, е как настоящата поредица е преминала от много на брой малки земетресения към големия, разрушителен трус, който се случи през май тази година. Целта на екипа е да разбере как земната кора може да се е движила без трептене (феномен, наречен асеизмично приплъзване) преди това земетресение.