Магията на човешкото докосване

От редактора

Бях сред посрещачите, когато от Майчин дом изписаха моя племенница с първородния ѝ син на ръце. С радостна усмивка го подаде на смутения татко, той се взря в нежното личице и прокара пръст по челото и нослето. Бебето трепна, май му стана приятно, а пък аз си помислих, че ето, за пръв път протича вълна на обич между баща и син.

Магията на допира...

Милиони хора сме виждали на живо или на снимки фреската на великия Микеланджело върху тавана на Сикстинската капела как Господ протяга ръка да докосне показалеца на Адам. Още миг и това ще се случи. Ще бъде вдъхнат живот на Адам и дадено начало на човешкия род.

Магията на допира...

- Хей, Иване, здрасти бе! – Двамата съселяни отдавна не са се виждали и крепка прегръдка с потупване по гърба дава израз на радостта им.

Това са все мигове на докосването, на допира на човешката кожа до кожата на другия, както суховато се изразяват учените. В този брой на National Geographic ще прочетете статията на Синтия Горни, която ще ви смае колко много изследвания се правят от най-авторитетни научни институти по света относно допира на едно човешко същество до друго. Ще узнаем какви невероятни физиологически и психически процеси протичат в тялото ни, когато например любимият или любимата ни прегърне, когато детенцето зарови глава в майчината гръд, когато, когато... Край нямат примерите на допира, на докосването. Те са ежедневие, макар в повечето случаи да не им обръщаме внимание. Без тях обаче не бихме съществували.

В същото време всеки от нас познава хора, които ги избягват. Едни се страхуват от зараза, други са убедени, че прегръщането на детето го превръща в глезльо. А те искат да стане студено като майката или бащата с увереност, че това ще го направи силно в днешния конкурентен свят. Така всъщност детето израства, без да е опознало едно от най-вълнуващите изживявания на емпатията. За радост българската народопсихология като на хора от Юга отдава голямо значение на искреното крепко ръкостискане, на топлата прегръдка.

В днешното време на страшни военни конфликти, на общуване със смартфони и имейли сякаш става още по-ценна магията на непосредствения допир с дружелюбие и топлота.

Юни 2022

Вижте повече

Юни 2022