Мадарският конник - триумфът на владетеля

Цивилизация България

Мадарският конник е знакова част на археологически резерват „Мадара“, който се намира до едноименното село в Североизточна България и обхваща останки от пещерни жилища, древни светилища, езическо капище, християнски църкви и параклиси, скален манастир, антична и средновековна крепост.
Текст: Любомир Кюмюрджиев; Снимка: Импакт Прес Груп
Текст: Любомир Кюмюрджиев; Снимка: Импакт Прес Груп

Наблизо са и двете първи български столици Плиска и Преслав. Самият барелеф показва мъж, яхнал кон в ход надясно, летящ пред него орел, куче, следващо коня, и лъв под конските копита, прободен с копие от конника.

Преобладават мненията, че тази ловна сцена символизира триумфа на български владетел над могъщ сразен враг. Според друга версия е изобразена митологична фигура и дори божество на древните българи. Съществува и становище, че барелефът е с тракийски произход. Все пак той е интерпретиран основно като символ на мощта на Първата българска държава.

Смята се, че е изсечен през VIII в. и най-често е свързван с хан Тервел (700–721 г.). Надписи на гръцки език около конника дават сведения за исторически събития. Според различни изследователи те са свързани и с други владетели на Първата българската държава: Аспарух, Крум (или Крумесис – Кормесий), Омуртаг.

Мадарският конник е сред Стоте национални туристически обекта. Това е единственият скален релеф от епохата на Ранното cредновековие в цяла Европа. През 1979 г. е обявен за паметник на световното културно наследство от ЮНЕСКО, а след национална анкета у нас през 2008 г. – за Глобален символ на България.

Скалният релеф  е изсечен на височина 23м в отвесна 100-метрова скала. Широк е 3,10 м и е висок 2,60 м. Открит е за науката от австроунгарския пътешественик Феликс Каниц през 1872 г. Намира се в Националния историко-археологически резерват „Мадара“, на 2 км от едноименното село, на 17 км от град Шумен и на 75 км от град Варна. Национален резерват „Мадара“ обхваща пещерни жилища, древни светилища, езическо капище, християнски църкви и параклиси, скален манастир, крепост.

До площадката под Мадарския конник се стига по стъпала с обща дължина около 100 м. От барелефа те продължават нагоре и водят до Мадарското плато. Обектът разполага с паркинг, тоалетна и подход за хора със затруднено придвижване, с павилион за обслужване на клиентите и продажба на рекламни материали и сувенири.

Ноември 2015

Вижте повече

Ноември 2015