Когато любовта е бойно поле: Атлантически мечоопашат рак

Природа • •

За атлантическия мечоопашат рак, известен също като подковообразен рак и мечоопашат рак (Limulus polyphemus) любовта е бойно поле.

Атлантически подковообразни раци се чифтосват на брега в залива Делауеър.

Атлантически подковообразни раци се чифтосват на брега в залива Делауеър.

© ALAMY STOCK PHOTO

Въпросното събитие често включва една женска и купчина пламенни мъжкари, които се боричкат помежду си с едничката цел да оплодят нейните яйца.

По време на прилив, в залива Делауеър, САЩ, атлантическите подковообразни раци излизат на брега, за да се чифтосват. За тези членестоноги с форма на щит, любовните срещи обикновено са групова работа: една женска, един мъжки и много други мъжки - лепки.

Срещата понякога започва още под вода: мъжки, устремен към бащинството, използва боксовите си ръкавици (предните му крака), за да се закачи за корема на женска и да “кара” директно зад нея през прибоя. Така удобно разположен, той е готов да достави сперма в момента, в който тя започне да снася яйцата си на пясъка. Само че “на плажа има много повече конкуренция”, казва Джордан Цимерман, биолог и експерт по подковообразен рак в агенцията за природни ресурси на Делауеър. По причини, които все още не са известни на науката, някои женски са толкова привлекателни, че дори вече да са сгодени за някого, много други мъжки продължават да търсят компанията им.

Така, в тази полиаморна купчина (полиаморна връзка или още отворена връзка), женската освобождава яйцата си. Закаченият партньор бърза да отложи своята сперма, а третият участник - и четвъртият, петият и шестият, “се нахвърлят”, за да отложат и те своята, казва Цимерман. Тази техника на изчакване може да бъде изненадващо ефективна. Тестовете за бащинство показват, че кръжащите наоколо допълнителни мъжкари понякога успяват да станат бащи на толкова много от потомството на женската, колкото и закаченият мъжки.

Да, чифтосването е битка. И след като животните хвърлят хайвера си, наред са хищните крайбрежни птици, които на свой ред се състезават да стигнат първи до оплодените яйца. И все пак, след 450 милиона години Limuluspolyphemus все още е тук.Видео: Подковообразни раци в масова оргия на плажа, 16 юни 2014 г.

Подковообразни раци живеят на Земята от около 450 милиона години, изпреварвайки динозаврите с около 200 милиона години. Това са едни от малкото живи същества със синя кръв, която се използва от фармацевтичната индустрия за тестване на лекарства. Видът живее в океана целогодишно, но един път през годината женските излизат на брега, за да снесат яйцата си върху мокрия пясък, следвани от мъжките. В САЩ най-високата честота на снасяне на яйца е по протежение на залива Делауеър.

Местообитание

Атлантическите подковообразни раци се срещат по бреговата линия на САЩ от Нова Англия до Флорида и в Мексико. Те са повече свързани със скорпионите и паяците, отколкото с раците, въпреки името им, и се хранят предимно с червеи и мекотели.

Още факти

Биомедицинската индустрия улавя около 500 000 американски подковообразни раци годишно, за да вземе част от тяхната чувствителна към токсини синя кръв, която използва в различни лабораторни тестове, включително в разработването на ваксини срещу COVID-19. Повечето от животните са връщани във водата, но между 15 и 30 % не оцеляват.

Въпреки външния им вид, тези животни не жилят. Техните опашки им помагат да се ориентират и да се изправят, в случай че бъдат преобърнати. Ако видите някой нещастен подковообразен рак по гръб, д-р Цимерман ви моли да му помогнете да си стъпи отново на краката като го обърнете.