Любов и тъга край Сена

Цивилизация

Реката примамва романтици, туристи, летовници, въдичари, пациенти на психиатрията – le tout Paris (целия Париж)
Текст: Кати Нюман; снимки: Уилям Албърт Алард
Текст: Кати Нюман; снимки: Уилям Албърт Алард

Галерия | Любов и тъга край Сена

Вижте 12 снимки

По
чти всяка сутрин в 9 ч отговарящите за Сена служители от аварийното звено нахлузват неопреновите си костюми и плуват около Ил дьо ла Сите. По време на обиколките на този подобен на сълза остров в средата на реката и в центъра на Париж пожарникарите водолази обследват дъното, като вадят велосипеди, кухненски прибори (които почистват и използват на съседната баржа, на която живеят), мобилни телефони, стари монети, разпятия, оръжия и - в един случай - достойна за музея римска фибула.

Край Пон де-з-Ар, където влюбени окачват месингови катинари с имената си („Стив + Линда = ВНЛ"), те вадят ключовете, хвърлени във водата от двойки, надяващи се да затвърдят вечността на своята заключена любов. Един мост нагоре по течението, при Пон Ньоф край Съдебната палата, където се разтрогват бракове, те намират венчални халки - захвърлени, когато вечната любов се е оказала нетрайна.

Тъй като е централната артерия на Париж, Сена естествено събира отломките от човешките цивилизации и връзки. В хода на вековете тя е служила като магистрала, крепостен ров, водоизточник, отходен канал и пералня. Нейният дъговиден ятаган разсича града на Ляв и Десен бряг. В исторически план Левият е бил бохемски, а Десният - аристократичен, но времето е размило тези различия.
Май 2014

Вижте повече

Май 2014