Любопитно за мълниите

Природа

Дългоочакваното лято най-сетне настъпи. То, обаче, донесе не само по-дълги, топли и светли дни, но и летни бури. И докато дъждът може да помогне за понижаване на температурите и да намали вероятността от заболявания, свързани с горещините, той носи със себе си и една сезонна опасност: мълнията.

Ето няколко интересни факта, свързани с този природен феномен и базирани на проучвания на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ:

85 % от фаталните жертви на мълния са мъже.

Според CDC мъжете съставляват 85 % от фаталните жертви на мълния. Рискът мъже да станат жертва на мълнии, без значение дали с фатални или не последици, е пет пъти по-висок, отколкото при жените. Освен че са предимно мъже, 41 % от хората, ударени от мълния, са на възраст между 15 и 34 г. Рискът от удар от мълния е значително по-висок през лятото, като юли е пиковият месец, а повечето хора са ударени от мълния между обяд и 18 часа, сочат наблюденията на учените.

Дейности на открито, които ви излагат на риск от мълния

Професията може да бъде основният определящ фактор за риска от удар от мълния. Според данните на CDC, над една трета от смъртните случаи вследствие на удар от мълнии се случват във ферми. Оказва се също, че не само упражняването на определена професия крие опасност от повишен риск от мълния.

Националната асоциация за океани и атмосфера (NOAA) съобщава, че между 2006 и 2013 г. 64 % от смъртните случаи вследствие на мълния са свързани с развлекателни дейности, като приблизително 10 % от тях са станали по време на риболов, следвани от къмпинг, разходка с лодка, футбол, и голф.

„Първенци“ по брой смъртни случаи, предизвикани от мълния

Въпреки че повърхността на Земята е поразявана от мълнии над осем милиона пъти на ден, само 35 души годишно в САЩ стават техни жертви. Въпреки това, някои щата първенци в тази печална статистика. Според данните на Съвета за безопасност при мълнии, Флорида е най-голям брой смъртни случаи от мълния годишно, следвана от Тексас, Алабама, Аризона, Северна Каролина, Колорадо, Мисури, Пенсилвания, Луизиана и Джорджия.

Дори на закрито не сте предпазени от мълниите

Да се приберете вътре по време на гръмотевична буря може значително да намали риска от удар от мълния, но това съвсем не означава, че сте в пълна безопасност.

CDC съобщава, че приблизително една трета от ударите от мълния се случват на закрито. Това може да стане по различни начини, включително докосване на наелектризирана вода по време на миене или къпане или при контакт с проводящи материали, които са се наелектризирали.

Въпреки че ударът от мълния по време на бури може да представлява заплаха както на закрито, така и на открито, има и няколко добри новини.

Независимо от онова, което много хора предполагат, ударът от мълния има относително нисък процент на смъртност. Според Националната метеорологична служба приблизително 90 % от хората, ударени от мълния, оцеляват, въпреки че много от тях остават с продължителни наранявания и увреждания, свързани с удара. /БГНЕС

Кълбовидната мълния – загадка и смърт

Вижте повече

Кълбовидната мълния – загадка и смърт

Кълбовидните мълнии се появяват по време на гръмотевични бури, понякога чупят прозорци и водят след себе си тежки поражения.