Пет от най-популярните екстремни дейности сред природата

Природа

За много хора природата е не само най-невероятната художествена галерия, преливаща с величествени гледки и изключителни пейзажи, но и най-доброто място да раздвижат кръвта във вените. И може би точно тази необятна красота е това, което ги предизвиква да забързат пулса на сърцето си и да изпитат своите предили.

Кайтсърфист

Кайтсърфист

© Илюстрация: IStock

През последните десетилетия екстремните или алтернативни спортове сред природата добиват все по-голяма популярност, макар че някои от тях са пазители на древни традиции. Това са пет от най-популярните екстремните дейности сред природата заедно с някои зашеметяващи дейстинации, в които се практикуват.

Кайтсърфинг (Kitesurfing)

Името на този сравнително нов спорт обединява аглийските думиkite (хвърчило) и surf (сърф). Съчетавайки водните спортове уейкборд, сърф и уиндсърфинг с парапланеризъм и гимнастика, кайтбордистите използват специална дъска, известно като кайт, за да се движат през океана.

Феновете на кайтсърфинг практикуват любимата си дейност на плажовете Camber Sands в Англия, Kailua Beach в Хавай, както и по плажовете на курортния град Ел Гуна в Египет. Изглежда тези дестинации предоставят най-подходящи условия за целта.


Kailua
Beach, Хавай

Kailua Beach, Хавай

© Илюстрация: IStock

Търкаляне на сиренето (Cheese rolling)

Тази предразположена към наранявания дейност предизвиква участниците да се спускат по стръмен склон в преследване на... сирене.

Ежегодното събитие Coopers Hill Cheese Rolling се провежда в последния понеделник на месец май в природния резерват Coopers Hill, близо до град Глостър в Югозападна Англия. То привлича хиляди местни посетители, но и много туристи.

Надпреварата пази древна традиция, която някои експерти датират от предримски времена.

А всъщност това, което всъщност се случва, е че стотици младежи се събират на най-високия хълм, за да се впуснат в преследване на пита сирене, наподобяваща колело, която се търкаля по склона със скорост от 112 км / ч. Победител е този, който успее да хване сиренето. Или това, което е останало от него.

Участници, преследващи сиренето по време на събитието Coopers
Hill Cheese Rolling

Участници, преследващи сиренето по време на събитието Coopers Hill Cheese Rolling

© Илюстрация: IStock

Рафтинг (Whitewater rafting)

Рафтингът (от англ. ез. raft – сал, плоскодънен надуваем плавателен съд) е екстремен спорт, при който се правят спускания с лодки по буйни реки.

Смята се, че първият гумен сал за каране по бързеи е построен през 40-те години на XX век. Сравнително скоро обаче започва практикуването на тази дейност като спортно преживяване срещу заплащане. Първите опити за комерсиален рафтинг се правят на река Замбези под водопада Виктория.

Някои от най-живописните бързеи по петстепенната екстремна скала за рафтинг в света се намират на участък от река Замбези, който граничи със Зимбабве и Замбия, на река Суарес, близо до град Сан Гил в Колумбия, както и на река Сун Коши в Непал.

Рафтинг в река Сезия, Италия.

Рафтинг в река Сезия, Италия.

© Илюстрация: IStock

Каньонинг (Canyoning)

Каньонингът, известен също като речен преход, насърчава участниците да използват различни техники, включително плуване, скално катерене, спускане с въже и др., докато преминават през живописни каньони.

Традиционно тази дейност се практикува в планини, където има високи водопади. Ето защо страни като Германия, Франция, Еквадор, Колумбия и Норвегия предлагат отлични условия за подобна активност сред природата. В САЩ пък планините Сан Габриел близо до Лос Анджелис също имат какво да предложат на феновете на каньонинга.

Мъж с оборудване за катерене, който се спуска по водопада в каньона.

Мъж с оборудване за катерене, който се спуска по водопада в каньона.

© Илюстрация: IStock

Крайбрежно катерене (Coasteering)

Крайбрежното катерене е спортна дейност, която включва придвижване по приливната зона на скалиста брегова ивица, без помощта на лодки, сърф дъски или други видове плавателни съдове. Тя съчетава ходене, плуване, катерене и гмуркане, като участниците могат да разчитат само на собствената си физическа подготовка и издръжливост.

Спортът набира популярност сред почитателите на екстремните изживявания през 90-те години на миналия век. Склалистите брегове на графство Пемброкшир в Западен Уелс, са топ дестинация за феновете на този вид катерене, тъй като местният терен е всичко, което се иска, за да го практикуват.

Склалистите брегове при Пемброкшир в Западен Уелс.

Склалистите брегове при Пемброкшир в Западен Уелс.

© Илюстрация: IStock