Легенди, въплътени в камък

Околна среда България

В самото начало на XX в. писателят Антон Страшимиров възкликва „... когато този чуден кът стане на всички познат и достъпен, аз не знам дали за него не ще ни завиди целият свят".
© От Любомир Кюмюрджиев; Снимки: Тихомир Младенов

Галерия | Легенди, въплътени в камък

Вижте 7 снимки

 

В 11 часа и 11 минути на 11.11.2011 г. южноамериканските водопади Игуасу и река Амазонка бяха обявени за две от новите седем природни чудеса на света. Сред останалите са виетнамският залив Халонг, индонезийският остров Комодо, планинският масив Тейбъл в Южна Африка... Броенето на гласовете още не е завършило, така че в класацията могат да настъпят промени. В нея участваше и български кандидат - Белоградчишките скали, но те отпаднаха на по-ранен етап през 2009 г.

Съществува сигурен начин да превъзмогнем разочарованието си от споменатото отпадане - и той е да посетим това наше природно чудо, дори и ако вече сме ходили там. През първата половина на XIX в. унгарският пътешественик Феликс Каниц нарича Белоградчишките скали „едно от най-фантастичните творения на Всемогъщия", а френският учен Жером Адолф Бланки пише в книгата си „Пътуване из България през 1841 г.": „Нито прочутите тесни проходи на Олиул в Прованс, нито дефилето на Панкорбо в Испания, нито Алпите, нито Пиренеите, нито най-дивните планини в Тирол и Швейцария притежават нещо, което би могло да се сравни с това, което видях в България при Белоградчик." В самото начало на двадесетото столетие писателят Антон Страшимиров възкликва „... когато този чуден кът стане на всички познат и достъпен, аз не знам дали за него не ще ни завиди целият свят".

Януари 2012

Вижте повече

Януари 2012