Легендата Жак-Ив Кусто

Околна среда

Този месец се навършват 100 години от рождението на капитан Жак-Ив Кусто.
© от Марк Дженкинс
Този месец се навършват 100 години от рождението на капитан Жак-Ив Кусто. Признат за пионер в океанските изследвания и мечтател, разпалил въображението на всички нас, този мъж и животът му, изпълнен с чудеса и приключения, обогатиха познанията ни за света на мълчанието.

„Морето е всичко. То обхваща седем десети от земното кълбо. То е необятна пустиня, където човек никога не е сам, защото усеща кипящия околовръст живот. Морето е просто въплъщение на свръхестествено и удивително съществуване. Там съм свободен!"

Такива са чувствата на френския морски капитан, изследовател, изобретател, инженер, естественик, поет и пророк. Жак-Ив Кусто за пръв път дойде в Националното географско дружество през 1950 г., когато беше известен само като автор на филми и създател на акваланга - апарата за подводно дишане, който предизвика революция в подводното плуване. Той се надяваше да събере участници в околосветска експедиция. Работеше с различни френски научни институции и имаше кораб, наречен „Калипсо" (на името на морска нимфа от „Одисея") - бивш минен трал, останал неизползван през Втората световна война, който Кусто беше преобразил в модерен плавателен съд за изследване на океана.

Имаше нещо обаятелно в този французин с неговата абсурдно слаба фигура, широка усмивка и огромни хипнотизиращи очи. „Il faut aller voir - казваше той. - Трябва да отидем да видим."

Юни 2010

Вижте повече

Юни 2010