Леденият човек Йоци: Какво знаем 30 години след откриването му?

Наука Цивилизация • •

Останките на мъжа, убит в Алпите преди 5000 години, продължават да разкриват подробности за живота през каменно-медната епоха, но и знания, свързани със здравето на съвременния човек.

Реконструиран образ на Ледения човек Йоци, живял и починал в Алпите преди около 5200 години. Неговите естествено мумифицирани останки са открити от не...

Реконструиран образ на Ледения човек Йоци, живял и починал в Алпите преди около 5200 години. Неговите естествено мумифицирани останки са открити от немски туристи на 19 септември 1991 г.

© Илюстрация: Робърт Кларк

Какво знаем 30 години след откриването на Ледения човек Йоци - “най-известната мумия в Европа"?

На 19 септември 1991 г. мумията на Йоци (от немски ез.: Ötzi) е открита с лицето надолу в снега на брега на езеро, близо до италиано-австрийската граница в алпийския район Йоцтал, чието име и получава.

Естествено запазените останки на Йоци, оцелели повече от 5000 години при слънце, вятър и ниски температури, бързо се превръщат в световна сензация, обект на безброй книги, документални филми и дори игрален филм, пресъздаващ живота му в Европа през неолита, както и действията, довели до насилствената му смърт.

Днес за Йоци се грижат с много внимание изследователите от археологическия музей в Южен Тирол - Болцано, Италия, където мумифициралото се тяло се съхранява в охлаждаща камера при постоянна температура от –6 °C. Четири или пет пъти годишно останките му се напръскват със стерилна вода, за да се създаде леден, защитен екзоскелет, който гарантира, че той остава „мокра мумия“ (естествено запазена във влажна, а не в суха среда).

Аутопсията на Йоци през 2010 г.

Средно на година около 300 000 посетители пътуват до Болцано, за да видят древния Леден човек, макар и през дебела стъклена витрина, отделяща мразовитата му камера. Но Йоци е също толкова търсен и от учените заради рядката възможност да проучват невероятно добре запазените останки на човек, живял много преди възхода на най-ранните градове в Европа и дори преди да бъде издигната първата пирамида в Египет.

Ето какво разкриват три десетилетия изследвания върху живота и смъртта на Ледения човек. А какво ли могат да разкрият бъдещите проучвания на неговите изключителни останки?

Галерия | Леденият човек Йоци - живот през халколита

Вижте 9 снимки

Кой е Йоци

Йоци е жилав, нисък (1,55 м), левичар, с размер стъпалото 25 см. Той е на около 46 години, когато животът му приключва. Очите му, все още запазени в гнездата им, дълго време са смятани за сини, но геномният анализ показа друго: „Бихме могли да докажем, че той има кафяви очи и тъмнокафява коса и че има типичен средиземноморски тон на кожата“, казва Алберт Зинк, ръководител на Института по изучаване на мумии (EURAC) в Болцано, който прави повечето основни изследвания на Йоци.

Леденият човек има кръвна група О, непоносимост към лактоза и рядка генетична аномалия, заради която липсва 12-ият чифт ребра. Той страда от чревни паразити, лаймска болест и възпалени колене, ханш, рамене и гръб. Неговите 61 татуировки се намират на места, където костите и ставите му са износени, както и на съвременните акупунктурни точки. Приживе Йоци счупва няколко ребра и носа си, а хоризонталните резките по ноктите му показват, че многократно изпитва физически стрес (вероятно произтичащ от недохранване) в рамките на няколко месеца преди смъртта му. Той е генетично предразположен към атеросклероза, а компютърната томография потвърждава, че това е най-старият известен случай на сърдечно заболяване в света.

Въз основа на въглеродни датировки, се установява, че Йоци е живял преди приблизително 5200 години (3350-3110 г. пр.н.е.)

Кои са неговите хора

ДНК на Йоци показва, че той е част от миграцията на неолитни фермери през Анадола (съвременна Турция) преди 8000 до 6000 години, които заменят европейските ловци и събирачи от палеолита. Генетичното му наследство по майчина линия вече не съществува в съвременните популации, но линията на баща му продължава да живее сред общности, открити на средиземноморските острови, най-вече в Сардиния.

Какви вещи носи със себе си

Йоци има само една обувка, когато е открит, но впоследствие много от вещите му са намерени в близост до него. Долното и горното му облекло са изработени от кожите на местни породи овце и кози. Обувките му са изплетени от дива трева и пристегнати с кожа на аврох (вид биг, живял през плейстоцена). Шапката му е направена от кожа на кафява мечка.

Леденият човек тръгна през Ецталските Алпи с раница от дърво и колчан от еленова кожа за 20 стрели (открити са две от тях). Носи нож с кремъчно острие. Кутия, изработена от брезова кора (подобна на тези, които продължават да се произвеждат в региона), съдържа въглен (бил е поддържан тлеещ), увит в пресни кленови листа, което е позволявало на Ледения човек бързо да запалва огън.

Един от най-важните обекти, е вездесъщата медна брадва на Йоци. Нейното острие представлява 99,7 % чиста мед. Това е изключително скъп предмет за онова време, а откриването му днес премества началото на европейската медна епоха с хиляда години.

С какво се храни

В часовете преди смъртта си Йоци се гощава обилно с хляб от лимец, месо на благороден елен и алпийска дива коза (Capra ibex). Но са необходими 18 години, за да се идентифицира стомашното съдържимо на мъжа. В крайна сметка това става възможно чрез компютърна томография през 2009 г.

Как умира

Дупка между палеца и показалеца на дясната ръка разкрива, че Йоци е намушкван няколко дни преди да умре. Това е защитна травма, вероятно получена в опит да хване връхлитащото острие. Тази рана все още заздравява, когато той е нападнат отново със стрела, която уцелва артерия в лявото му рамо. Може би е имал време да седне или дори да опита на свой ред да извади стрела, но е малко вероятно да успява, тъй като няколко минути по-късно кръвта му изтича.

Леденият човек има значителен мозъчен кръвоизлив, но експертите не са единодушни относно причината. Може би някой е искал да го довърши с удар в главата? Или при падане се разбива в скала? "Не виждам убедителни доказателства за нито едно от тези предположения", казва Оливър Пешел, съдебен патолог, отговарящ за опазването на Йоци.

Как тялото му се мумифицира

Въз основа на анализ на цветен прашец и кленови листа върху Йоци, става ясно, че той умира в началото на лятото. Според една от теориите, топлите летни ветрове го изсушават. Но Пешел смята, че вероятно ниските температури на високопланинския проход запазват Ледения човек, защото мозъкът му (орган, който обикновено се втечнява заедно с други органи няколко дни след смъртта) бързо замръзва, запазвайки се в сух вид.

Какво показва чревната микрофлора на Ледения човек

Сега, когато Институтът за изследване на мумиите разчита генома на Йоци, следва да се направи генетичен анализ на неговия чревен микробиом. „Бихме искали да разберем повече за цялата общност от бактерии, които са живели в стомаха и червата му“, казва Зинк.

Изглежда разнообразието на чревната ни флора, е свързана с нашето здраве. Ето защо изследователите се стремят да проучат от какво е била съставена тя при Йоци. Една ранна находка, част от продължаващо проучване на Университета в Тренто, включващо Йоци и 6500 съвременни хора, разкрива, че Леденият човек е имал три от четирите щама на бактерията Prevotella copri. Съвременното световно население има разнообразни щамове на бактерията в червата си, но 30 % от съвременните западняци с P. copri имат само един щам и той показва тенденция към доминиране над останалите, което намалява разнообразието.

Друго откритие е, че червата на Йоци съдържат Helicobacter pylori - бактерия, открита днес в половината от световното население, която има тежки или смъртоносни последици за здравето на около 10 % от човечеството. Доминиращият щам на H. pylori в Европа днес е хибрид от азиатски и африкански щамове. Щамът на Йоци е почти чисто азиатски, което предполага, че африканският щам е пристигнал в Европа след смъртта му. Това има отражение върху дебата за това дали H. pylori е естествен член на чревната ни флора или трябва да бъде лекуван с антибиотик, веднага щом бъде идентифициран.

Друго изследване на микробиома на неговите черва открива патогенния щам, предшественик на Clostridium perfringens – днес често срещана причина за хранително отравяне.

Изследванията през 2050 г.

Технологичният напредък ще бъде от ключово значение за разкриването на повечето от тайни на Йоци. Бъдещите изследвания могат да се съсредоточат върху начина, по който тялото му функционира приживе, включително да изследват протеините, липидите и ензимите в тъканите му, които могат да разкрият информация за неговата имунна система. Засега обаче анализът на протеини на толкова малки проби остава много сложен процес.

Междувременно, отговорниците за Йоци трябва да постигнат внимателен баланс между предоставянето на мумията на разположение за изследвания и гарантирането, че тези изследвания не са твърде инвазивни или чести. Музеят получава между 10 и 15 заявки от учени всяка година. Комитет от експерти от различни университети, включително от музея, оценява всяко искане. Приблизително веднъж годишно се вземат повърхностни проби за микробиологични изследвания. Йоци е размразяван рядко. Последният път е през 2019 г.

„Нямаме представа какви научни методи ще ползват учените през 2050 г.“, казва Пешел. "Но има много причини да поддържаме Йоци във възможно най-добро състояние, така че да осигурим шанс за бъдещите изследователи след 20, 30 години."