Ледници се топят 100 пъти по-бързо

Природа Околна среда Наука

Нов начин на измерване на топенето на ледниците под водната повърхност установи, че някои ледници се топят сто пъти по-бързо отколкото смятаха учените.
Подобни ледници, както този на снимката в Аляска, се топят под водата 100 пъти по-бързо отколкото показваха предишни теоретични модели.
Снимка: Jim M...
Подобни ледници, както този на снимката в Аляска, се топят под водата 100 пъти по-бързо отколкото показваха предишни теоретични модели. Снимка: Jim Mone/ AP

National Geographic

В проучване, публикувано наскоро в списание Science, екип от океанографи и глациолози описват „приливните ледници“ – тези, които се приплъзват в океана – и свързаните с тях динамични процеси.

Те установяват, че топенето драстично се различава от предишните ни представи, казва глациологът Туила Муун от университета Колорадо-Боулдър.

Галерия | Топенето на ледовете през погледа на НАСА

Вижте 9 снимки

Част от топенето е нормален процес, на който ледниците подлежат по време на сезонния преход от зима към лято. Затоплянето на климата обаче ускорява това топене по цялото земно кълбо както на повърхността, така и под водата. Сериозно количество лед в океана се топи, когато установи контакт с водата и така ледникът губи голяма част от масата си.

Хималаите се нареждат на трето място по запаси от лед и сняг в света след Антарктика и Арктика. Сега първото цялостно проучване на този отдалечен регион разкрива, че ледниците са загубили милиарди тонове лед. Това е два пъти повече от количеството, което се е разтопило от 1975 до 2000 г. и доказва, че покачващите се температури са причина за загубата на все повече лед. На сезонното топене на хималайските ледници за напояване, хидроенергия и питейна вода разчитат около 800 милиона души.

„Азия е изправена пред голямо бедствие поради екстремните горещини и намалените водни количества“, казва Йорг Шефер, професор в Колумбийския университет, Ню Йорк.