60 милиона гнезда под леда: Откриха най-голямата ясла за риби

Природа

Мащабите на неочакваната находка са много по-големи, отколкото на всяка друга колония от рибни гнезда, откривана някога.

Много скоро "ледените бебета" може да се сдобият със собствена защитена зона.

Много скоро "ледените бебета" може да се сдобият със собствена защитена зона.

© Изтоник: Alfred Wegener Institute

На 500 м под леда, покриващ южната част на морето на Уедъл в Антарктида, изследователски екип наскоро откри най-голямото място за отглеждане на риба в света, известно на човечеството.

Според ново проучване, публикувано в Current Biology, приблизително 60 милиона активни гнезда на вида ледена риба на Йона (Neopagetopsis ionah) заемат огромната площ от най-малко 240 кв. км.

Досега изследователите са попадали само на малки групи гнезда на ледени риби от по няколко десетки. Известно е, че дори най-стадните видове риби, образуват колонии за гнездене от няколко стотин отделни клетки.

Дълбоководният биолог Отун Пърсър от Института “Алфред Вегенер” в Бремерхафен, Германия, и негови колеги се натъкват на огромната колония в началото на 2021 г., по време на изследователски круиз в морето на Уедъл, намиращо се между Антарктическия полуостров и главния континент.

Откритието им дава основание да смятат, че ледената риба на Йона вероятно има значително и неизвестно досега влияние върху хранителната верига на Ледения континент.

Ледените риби са специални не само защото са единствените гръбначни животни, които нямат червени кръвни клетки, съдържащи хемоглобин (оттук идва и названието им белокръвна ледена риба), но и защото имат протеинов антифриз в кръвта си. Всичко това прави живота им под ледения шелф на Антарктида възможен.

Откриването на 60 милиона гнезда показва, че районът е жизненоважен не само за вида, но изобщо за местната морска среда, и че тази среда е достойна да бъде защитена. (Европейският съюз и Международната комисия за опазване на живите морски ресурси на Антарктика (CCAMLR) обсъждат предложението за създаване на защитена морска зона в района от 2016 г.)

Този конкретен участък от морето на Уедъл е проучван през последните 40 години, но досега са откривани само малки групи от места за размножаване на ледените риби.

Идеята, че такава огромна зона за размножаване на ледената риба в морето на Уедъл досега не е била открита, е напълно очарователна“, казва Пърсър.

Екипът използва океанографски и биологични данни, с които установява, че обширното място за размножаване съвпада с приток на по-топла дълбока вода.

Всяко активно гнездо съдържа около 1000-2000 яйца, но освен тях, има и много възрастни индивиди, които са тук, за да ги защитават.

Общата биомаса на колонията се изчислява на около 60 000 тона. Богатият на хранителни ресурси район е посещаван и от гладни тюлени на Уедъл (Leptonychotes weddellii).

Най-голямата колония за размножаване на риби, откривана някога на Земята, е безспорният лидер в класацията на най-значимите места за размножаване. И това е много солиден аргумент в подкрепа на предложението за създаване на защитена морска зона тук, пише Earthly Mission.

„Като се има предвид колко малко проучено е антарктическото море на Уедъл, това още повече подчертава необходимостта от международни усилия за създаване на морска защитена зона (MPA)“, казва дълбоководният биолог професор Анте Боеций, който участва в разработването на неинвазивна технология, позволяваща на екипа да наблюдава екосистемата, без да ѝ въздейства.

“Сега, когато местоположението на тази изключителна колония за размножаване е известно, Германия и други членове на CCAMLR трябва да гарантират, че в бъдеще риболовът в този участък от морето на Уедъл ще е забранен и ще се провеждат само неинвазивни изследвания”, казва Боеций.