Лавинна опасност в Пирин, избягвайте високата планина

България

Висока лавинна опасност в района на Банско (Пирин) в следствие на новия снеговалеж, предупреждават в бюлетина си от организацията Avalanche Bulgaria, чиято цел е да информират практикуващите зимен туризъм за лавинната обстановка в страната.
© Снимка: БГНЕС

Избягвайте високата планина и избирайте терен с малък наклон и без опасност от склонове над вас, предупреждават експертите.

Лавините – смъртна опасност без предупреждение

Вижте повече

Лавините – смъртна опасност без предупреждение

Думата лавина произхожда от немски език и означава свлачище. Снежната лавина възниква както заради природните условия, така и от човешка дейност.

„В следствие на меките температури, снежната покривка в Пирин до момента се развиваше хомогенно и без явни признаци на нестабилност. Силни южни ветрове през изминалата седмица образуваха навявки на склонове със северна компонента. На височина от 2200-1900 м в района на Банско се наблюдава ледена кора на дълбочина от 10-50 см, под която се намира слой едри, слабо споени кристали. С изключение на един изолиран репорт за снежна дъска в горите на Чашата (м. Ечмище) от втората половина на декември, този слой досега не е реагирал. След настоящата буря обаче, на места натоварването върху него ще бъде значително, което увеличава вероятността за предизвикването му от човешко натоварване“, предупреждават още в бюлетина си от организацията.

Галерия | Професия спасител

Вижте 4 снимки

Към 16:00 часа на 4 декември, на височина от 2200 метра, има натрупан минимум 30 см нов сняг. Снеговалежът бе при сравнително меки температури, което създава предпоставка за образуването на дъски от новия сняг, преди той да е имал възможност да създаде добра връзка с основата, върху която пада.

С нарастващото практикуване на зимен туризъм и извънпистово каране на ски и сноуборд в България, през последните години зачестяват и лавинните инциденти. /БГНЕС