Изригването на вулкана Кумбре Виеха в Ла Палма: Пътят на разрушението

Природа • от

Близо седмица малкият остров Ла Палма в Атлантическия океан се бори с последствията от природната стихия. Разрушенията са значителни, а евакуацията на хора и имущество продължава.

Вулканът в Ла Палма продължава да изригва.

Вулканът в Ла Палма продължава да изригва.

© Източник: Instagram / manuelmoramorales

На 19 септември, неделя, в 15.15 ч. местно време, изригва вулканът Кумбре Виеха в едноименния национален парк, разположен в южната част на испанския остров Ла Палма, част от архипелага Канарски острови.

При отварянето на вулканичния кратер, бълващ хиляди тонове разтопена скала, пепел и токсични газове, властите успяват да евакуират на време около 10 хиляди души, както и селскостопански животни от близките села, съобщава испанското министерство на отбраната. Евакуационният план включва около 40 хил. души. Междувременно, властите предупреждават, че предстоят още опасности, свързани с активизирането на вулкана.

В рамките на седмица преди събитието, учени от испанския Национален географски институт регистрират поредица от слаби земетресения в националния парк. Още в петък се съобщава, че през следващите дни е възможно изригване на лава.

Ла Палма е един от осемте вулканични острова в испанския архипелаг Канарски острови край северозападна Африка, който има население от 85 000 души. Вулканът се намира в слабо населената южна част на острова, който обаче е популярна туристическа дестинация.

Пътят на разрушението и "мрежата на солидарността"

Няколко часа след изригването, потокът лава преминава през местен път, като подпалва първите две къщи от близкото село.

До момента са нанесени значителни щети по имуществото, инфраструктурата и земеделските площи. Според Програмата за наблюдение на Земята на Европейския съюз лавата вече е унищожила 106 хектара земя и около 1000 жилища. Спешните екипи помагат на жителите да спасят каквото могат, преди домовете им да бъдат погълнати.

"Има много хора, които смятат, че това е шоу, но това не е шоу. Тук има хора, които губят домовете си. Чувствам се късметлия, защото не съм загубил моя, който е малко по-далеч от засегнатата област”, казва местен жител, цитиран от Euro News.

Неудържими реки от разтопена лава, някои от които достигат на височина до 6 м продължават да се стичат към океана, поглъщайки всичко по пътя си.

Малкото селище Тодок, където живеят около 1000 души, е последното на пътя на лавата. Но учените казват, че огнените потоци могат да продължат да се стичат седмици или месеци.

За рекордно кратко време е създадена мащабна “мрежа на солидарността”. Стотици компании, доброволци и супермаркети помагат на евакуираните, като събират, сортират и поръчват храна, дрехи и други стоки от първа необходимост.

„Чудодейната къща"

„Истинска трагедия е да видиш как хората губят домовете си“, казва общинският служител Фернандо Диас в град Ел Пасо. Той отбелязва още, че страданието на хората се допълва от това, че те не знаят каква е съдбата на техните домове, тъй като полицията държи населението далеч от магмения поток.

Невероятно, но един от домовете на Канарските острови, собственост на възрастна двойка, остава недокоснат от лавата, като чудодеен остров сред унищожението, заобиколен от овъглени черни пейзажи. Потребители в социалните мрежи го наричат „чудодейната къща“, съобщава BBC.

„Всички започнахме да плачем като луди, когато казах на собствениците, че любимата им къща е непокътната“, казва пред El Mundo Ада Монникендам, която построява къщата.

Домът на възрастната двойка се намира в Ел Параисо, където повече от половината къщи са унищожени, включително местното училище.

Огнената река чудовище

Магмената река е огромна. На места достига широчина от 600 м, а скоростта на течението ѝ е около 700 м / ч. В четвъртък напредването на лавата се забавя значително, което поражда опасения, че през следващите дни разтопената скала може да се раздуе допълнително, причинявайки повече разрушения, вместо просто да изтече в морето, съобщава The Associated Press.

“Вторият поток лава практически спря”, казва на пресконференция ръководителят на Националния географски институт на Канарските острови Мария Хосе Бланко и допълва, че сеизмичната активност на остров Ла Палма в момента е „ниска“, но вулканът продължава да изхвърля разтопена скала.


Първото описано изригване на вулкана Кумбре Виеха е от 1430 г., а последното се случва през 1971 г., когато няма материални щети, но един човек губи живота си.